Уволнение на постоянен договор

Уволнение на постоянен договор

Допустимо ли е уволнение при постоянен договор?

Безсрочният договор е трудов договор, в който не уговаряте крайна дата. Така че договорът ви продължава за неопределено време. С постоянен договор не може да те уволнят бързо. Това е така, защото такъв трудов договор приключва само когато вие или вашият работодател подадете предизвестие. Трябва да спазвате срока на предизвестието и други правила, които се прилагат при процедура за уволнение. Вашият работодател също трябва да има основателна причина. Освен това тази основателна причина ще трябва да бъде оценена от UWV или от районния съд.

Безсрочният договор може да бъде прекратен по следните начини:

  • Отменете се сами при спазване на законовия период на предизвестие, вие можете сами да прекратите постоянния си договор, стига да спазвате законовия срок на предизвестие. Обърнете внимание обаче, че ако подадете оставка сами, вие по принцип ще загубите правото си на обезщетение за безработица и обезщетение за преход. Основателна причина за напускане е подписан трудов договор с новия ви работодател.
  • Работодателят има основателна причина да прекрати трудовия договор Вашият работодател аргументира основателна причина и може да я обоснове с основателна преписка за уволнение. Често първо се пробва дали е възможно уволнение по взаимно съгласие. Ако не можете да се споразумеете, вашата причина за уволнение или UWV или подокръжният съд ще вземе решение по молбата за уволнение. Примери за често срещани причини за уволнение са:
  • икономически причини
  • неадекватно функциониране
  • нарушени работни отношения
  • редовно отсъствие от работа
  • дългосрочно увреждане
  • виновно действие или бездействие
  • отказ от работа
  • Постоянно уволнение поради (структурно) сериозно поведение, ако сте се държали сериозно лошо (структурно), вашият работодател може да ви уволни накратко. Помислете за спешна причина, като измама, кражба или насилие. Ако бъдете уволнени накратко, вашият работодател не трябва да иска разрешение от районния съд. Важно е обаче вашето уволнение да бъде съобщено незабавно и да ви бъде съобщена спешната причина.

Процедури за уволнение при постоянен договор

Когато вашият работодател иска да прекрати трудовия ви договор за неопределено време, той трябва да има разумни основания за това (освен ако не се прилага изключение). В зависимост от това основание за уволнение ще се използва една от следните процедури за уволнение:

  • По взаимно съгласие; въпреки че много хора не го осъзнават, преговорите са почти винаги възможни при процедура за уволнение. Като служител често имате най-голяма свобода на действие при прекратяване по взаимно съгласие, тъй като можете да повлияете на всички разпоредби и се изисква вашето одобрение. Бързината, относителната сигурност за резултата и малкото количество работа, което отнема тази процедура, също често са причини вашият работодател да избере това. Това включва използването на споразумение за спогодба. Получихте ли споразумение за споразумение? Ако е така, винаги го проверявайте от адвокат по трудово правоотношение.
  • Чрез UWV; уволнението от UWV се иска поради бизнес икономически причини или дългосрочно увреждане. След това вашият работодател ще поиска разрешение за уволнение.
  • Чрез подокръжния съд, ако първите две опции не са възможни/приложими, вашият работодател ще започне производство пред подокръжния съд. След това вашият работодател ще подаде молба до районния съд за прекратяване на трудовия договор.

Обезщетение при постоянен договор

По принцип всеки служител, който е принудително уволнен, има право на надбавка за преход. Отправната точка е, че вашият работодател е инициирал прекратяване на трудовия ви договор. Някои изключения обаче могат да се дължат както на вашия работодател, така и на вас самите. Например, няма да получите надбавка за преход, ако по мнението на районния съд сте се държали сериозно виновно. Тогава районният съд може да пропусне надбавката за преход. В много специални ситуации районният съд може да присъди обезщетението за преход въпреки виновното поведение.

Ниво на преходна компенсация

За определяне на размера на законоустановеното преходно обезщетение се вземат предвид броят на прослужените години и размерът на вашата заплата.

Във всички процедури има място за договаряне.

Добре е да знаете, че уволнението рядко е свършена работа. Щастливи сме да оценим вашата ситуация и да ви обясним шансовете ви и най-добрите стъпки, които да предприемете.

Моля, не оставайте повече в неопределеност; ние сме тук за вас.

Чувствайте се свободни да се свържете с нашите адвокати на info@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0)40-3690680.

Law & More