Определяне на стойността на компанията: как го правите?

Определяне на стойността на компанията: как го правите?

Какво струва вашият бизнес? Ако искате да придобиете, продадете или просто знаете как се развива вашата компания, полезно е да знаете отговора на този въпрос. В крайна сметка, въпреки че стойността на една компания не е същата като крайната цена, която действително се плаща, тя е отправна точка в преговорите за тази цена. Но как да стигнете до отговора на този въпрос? Има редица различни методи. Основните методи са разгледани по-долу.

Определяне на стойността на компанията: как го правите?

Определяне на нетната стойност на активите

Нетната стойност на активите е стойността на собствения капитал на компанията и може да бъде изчислена чрез изваждане на стойността на всички активи, като сгради, машини, материални запаси и пари в брой, минус всички пасиви или дългове. Въз основа на това изчисление може да се определи какво всъщност струва една компания в момента. Независимо от това, този метод на оценка не винаги дава пълна картина. В крайна сметка непрекъснато променящият се баланс е в основата на тази присъща оценка. Освен това балансът на компанията не винаги включва всички активи, като знания, договори и качество на персонала, нито винаги включва всички финансови задължения като договори за наем и лизинг. Следователно този метод е само моментна снимка, която не казва нищо повече за напредъка в миналото или възможната бъдеща перспектива на компанията.

Определяне на стойността на рентабилността

Стойността на рентабилността е друг начин, по който може да се определи стойността на компанията. За разлика от предишния метод, този метод за изчисляване взема предвид (нивото на печалба в) бъдещето. За да определите стойността на вашата компания, използвайки този метод, първо трябва да определите нивото на печалба и след това изискването за рентабилност. Вие определяте нивото на печалба въз основа на нетната печалба на компанията, като вземете предвид развитието на печалбата в миналото и очакванията за бъдещето. След това разделяте печалбата на необходимата възвръщаемост на собствения капитал. Това изискване за възвръщаемост често се основава на лихвата върху дългосрочна безрискова инвестиция плюс надбавка за секторния и бизнес риска. На практика този метод се използва най-често. Въпреки това, този метод не отчита достатъчно структурата на финансиране на компанията и наличието на останалите активи. Освен това при този метод инвестиционният риск не може да бъде отделен от финансовия риск.

Метод на дисконтиран паричен поток

Най-добрата картина на стойността на компанията се получава чрез изчисляване с помощта на следния метод, наричан още метод на DFC. В крайна сметка методът DFC се основава на паричните потоци и разглежда тяхното развитие в бъдеще. Основната идея е, че компанията ще може да изпълни задълженията си само ако постъпят достатъчно средства и че резултатите от миналото не са гаранция за бъдещето. Ето защо банките също придават голямо значение на оценката на дадена компания по този метод на DFC. Оценяването по този метод обаче е сложно. За да създадете добра представа за печалбата, която бихте могли да реализирате с компанията в бъдеще, е важно да се набележат всички бъдещи парични потоци. Впоследствие входящите парични потоци трябва да бъдат уредени с изходящите парични потоци. И накрая, с помощта на средно тегло на капитала (WACC), резултатът се дисконтира и стойността на компанията следва.

Бяха обсъдени по-горе три начина, за да се определи стойността на компанията. Връщайки се към уводния въпрос, отговорът на него по този начин не е еднозначен. Освен това всеки метод води до различен краен резултат. Когато единият метод разглежда само моментна снимка и определя, че една компания струва милион, другият метод гледа главно към бъдещето и очаква същата компания да оцени милион и половина. Изглежда логично да се избере методът с най-висока оценка. Това обаче не винаги е най-добрият метод за вашата компания и оценката се прави по поръчка в повечето случаи. Ето защо е разумно да се ангажирате с професионалист и да получите съвет относно законната си позиция, преди да влезете в процеса на покупка или продажба. Law & MoreАдвокатите са експерти в областта на корпоративното право и с удоволствие ще ви предоставят съвети, но и всякаква друга помощ по време на процеса ви, като например изготвяне и оценка на договори, надлежна проверка и участие в преговорите.

Law & More