Иск за вреди: какво трябва да знаете?

Иск за вреди: какво трябва да знаете?

Основният принцип се прилага в холандското законодателство за компенсации: всеки носи своята вреда, В някои случаи просто никой не носи отговорност. Помислете например за щети в резултат на градушки. Нанесени ли са щетите ви от някого? В този случай ще бъде възможно да се компенсира щетата само ако има основание за привеждане на лицето към отговорност. В холандското право могат да бъдат разграничени два принципа: договорна и юридическа отговорност.

Договорна отговорност

Страните сключват ли споразумение? Тогава не само намерението, но и задължение споразуменията, направени в тях, трябва да бъдат изпълнени и от двете страни. Ако дадена страна не изпълни задълженията си по договора, има а недостатък, Помислете например за ситуацията, в която доставчикът не доставя стоките, доставя ги късно или в лошо състояние.

Иск за вреди: какво трябва да знаете?

Само недостатъкът все още не ви дава право на обезщетение. Това също изисква отговорност, Отчетността е регламентирана в член 6:75 от Нидерландския граждански кодекс. Това предвижда, че недостатъкът не може да бъде приписан на другата страна, ако той не се дължи по негова вина, нито е за сметка на закона, правния акт или преобладаващите мнения. Това се прилага и в случай на непреодолима сила.

Има ли недостатък и той също ли може да се приписва? В този случай произтичащата вреда все още не може да бъде поискана директно от другата страна. Обикновено първо трябва да се изпрати известие за неизпълнение, за да се даде възможност на другата страна да изпълни задълженията си все още и в разумен период от време. Ако другата страна все още не изпълни задълженията си, това ще доведе до неизпълнение и може да се поиска и обезщетение.

Освен това отговорността на другата страна не може да бъде приета за даденост с оглед на принципа на свободата на договаряне. В крайна сметка страните в Холандия имат голяма свобода на договаряне. Това означава, че договарящите се страни също са свободни да изключат известна недостатъчна отчетност. Това обикновено се прави в самото споразумение или в общите условия, декларирани като приложими към него с помощта на клауза за оневиняване, Такава клауза обаче трябва да отговаря на определени условия, преди дадена страна може да се позове на нея, за да бъде подведена под отговорност. Когато такава клауза присъства в договорните отношения и отговаря на условията, се прилага началната точка.

Юридическа отговорност

Една от най-известните и често срещани форми на гражданска отговорност е деликтът. Това включва действие или бездействие от страна на някого, което незаконно причинява вреда на друг. Помислете например за ситуацията, в която посетителят ви може случайно да чукне скъпоценната ви ваза или да изпусне скъпата ви фотокамера. В този случай раздел 6: 162 от Нидерландския граждански кодекс предвижда, че жертвата на такива действия или бездействия има право на обезщетение, ако са изпълнени определени условия.

Например, преди всичко трябва да се счита поведението или постъпката на някой друг незаконен, Такъв е случаят, когато деянието включва нарушаване на определено право или действие или бездействие в нарушение на законния дълг или социалната приличие или неписаните стандарти. Освен това актът трябва да бъде приписван на „извършителят“. Това е възможно, ако се дължи на негова вина или причина, за която той е отговорен по закон или в движението. В контекста на отчетността не се изисква намерение. Много лек дълг може да е достатъчен.

Въпреки това нарушението на даден стандарт не винаги води до отговорност към всеки, който в резултат на това понесе щети. В крайна сметка отговорността все още може да бъде ограничена от изискване на относителност, Това изискване гласи, че няма задължение за изплащане на обезщетение, ако нарушеният стандарт не служи за защита срещу претърпените вреди от жертвата. Ето защо е важно „извършителят“ да е постъпил погрешно „спрямо“ жертвата поради нарушение на този стандарт.

Видове щети, които отговарят на условията за обезщетение

Ако изискванията на договорната или гражданската отговорност са изпълнени, може да се иска обезщетение. След това щетите, които отговарят на условията за обезщетение в Нидерландия финансова загуба намлява друга загуба. Когато финансовата загуба в съответствие с член 6:96 от Гражданския кодекс на Нидерландия се отнася до загубата или загубата на претърпена печалба, други загуби се отнасят до член 6: 101 от Гражданския кодекс на Холандия, нематериални страдания. По принцип имуществените щети винаги и изцяло отговарят на условията за обезщетение, друг недостатък само доколкото законът предвижда с толкова много думи.

Пълно обезщетение за действително претърпените щети

Ако става въпрос за обезщетение, основният принцип на пълно обезщетение на действително претърпените щети се прилага.

Този принцип означава, че пострадалият от събитие, причиняващо вреда, няма да бъде възстановен за повече от пълната му вреда. Член 6: 100 от Нидерландския граждански кодекс гласи, че ако едно и също събитие не само причини щети на жертвата, но и ще доведе до някои Ползи, това обезщетение трябва да бъде начислено при определяне на щетите, които трябва да бъдат компенсирани, доколкото това е разумно. Обезщетението може да се опише като подобрение в (активното) положение на жертвата в резултат на събитието, причиняващо вреда.

Освен това щетите не винаги ще бъдат напълно компенсирани. Виновното поведение на самата жертва или обстоятелствата в зоната на риск на жертвата играят важна роля за това. Въпросът, който трябва да бъде зададен, е следният: трябва ли жертвата да е постъпила по различен начин, отколкото по отношение на настъпването или размера на вредата? В някои случаи жертвата може да бъде задължена да ограничи щетите. Това включва ситуацията с наличието на пожарогасител преди да е настъпило събитието, причиняващо щети, като пожар. Има ли вина от страна на жертвата? В този случай, собствено виновно поведение по принцип води до намаляване на задължението за обезщетение на лицето, причиняващо вредата, а вредата трябва да бъде разделена между лицето, причиняващо вредата, и жертвата. С други думи: (голяма) част от щетите остава за сметка на жертвата. Освен ако жертвата не е застрахована за това.

Застраховате се от щети

С оглед на гореизложеното може да е разумно да сключите застраховка, за да не останете вредата като жертва или причина за щета. В крайна сметка, щетите и твърденията, че е трудна доктрина. Освен това в днешно време лесно можете да сключвате различни застрахователни полици със застрахователни компании, като застраховка на отговорност, застраховка на домакинства или автомобили.

Справяте ли се с щети и искате ли застраховката да компенсира щетите ви? След това трябва сами да докладвате щетите на своя застраховател, обикновено в рамките на месец. Препоръчително е да се съберат колкото се може повече доказателства за това. Кои доказателства са ви необходими, зависи от вида на щетите и от споразуменията, които сте сключили със своя застраховател. След вашия доклад застрахователят ще посочи дали и кои щети ще бъдат обезщетени.

Моля, обърнете внимание, че ако щетата е била компенсирана от вашата застраховка, вече не можете да искате тази вреда от лицето, причиняващо вредата. Това е различно по отношение на щетите, които не са покрити от вашия застраховател. Увеличението на премията в резултат на искане на щетите от вашия застраховател също отговаря на условията за обезщетение от лицето, причинило вредата.

Нашите услуги

At Law & More ние разбираме, че всяка повреда може да има далечни последици за вас. Справяте ли се с щети и искате ли да знаете дали или как можете да заявите тази вреда? Разглеждате ли иск за обезщетение и искате ли правна помощ в процедурата? Любопитни ли сте какво още можем да направим за вас? Моля свържете се Law & More, Нашите адвокати са експерти в областта на исковете за щети и се радват да ви помогнат чрез личен и целенасочен подход и съвети!

Law & More