Криптовалута - имайте предвид рисковете за съответствие - изображение

Криптовалута: бъдете наясно с рисковете за съответствие

Въведение

В нашето бързо развиващо се общество криптовалутата става все по-популярна. В момента има много видове криптовалути, като Bitcoin, Ethereum и Litecoin. Криптовалутите са изключително дигитални, а валутите и технологиите се пазят безопасно чрез използване на блокчейн технологията. Тази технология поддържа сигурен запис на всяка транзакция, всичко на едно място. Никой не контролира блокчейн, тъй като тези вериги са децентрализирани на всеки компютър, който има портфейл с криптовалута. Blockchain технологията също осигурява анонимност за потребителите на криптовалута. Липсата на контрол и анонимността на потребителите биха могли да представляват определени рискове за предприемачите, които искат да използват криптовалута в своята компания. Тази статия е продължение на предишната ни статия, „Криптовалута: правните аспекти на революционната технология“, Докато тази предишна статия се доближава главно до общите правни аспекти на криптовалутата, тази статия се фокусира върху рисковете, с които собствениците на бизнес могат да се сблъскат при работа с криптовалута и важността на спазването им.

Риск от съмнение за пране на пари

Докато криптовалутата набира популярност, тя все още е нерегламентирана в Холандия и останалата част от Европа. Законодателите работят върху прилагането на подробни регламенти, но това ще бъде дълъг процес. Въпреки това холандските национални съдилища вече са постановили няколко решения по дела, свързани с криптовалута. Въпреки че няколко решения се отнасят до правния статус на криптовалутата, повечето случаи са в рамките на престъпния спектър. Изпирането на пари изигра голяма роля в тези решения.

Изпирането на пари е аспект, който трябва да се вземе предвид, за да се гарантира, че вашата организация не попада в обхвата на Нидерландския наказателен кодекс. Прането на пари е наказуемо деяние според нидерландското наказателно законодателство. Това е установено в членове 420bis, 420ter и 420 от Нидерландския наказателен кодекс. Пране на пари се доказва, когато дадено лице прикрие действителния характер, произход, отчуждение или изместване на определена стока или скрие кой е бенефициент или притежател на стоката, като същевременно е наясно, че благата произтича от престъпни дейности. Дори когато човек не е бил изрично запознат с факта, че стоката, получена от престъпни дейности, но може разумно да предположи, че това е така, той може да бъде признат за виновен за пране на пари. Тези деяния се наказват с лишаване от свобода до четири години (за осъзнаване на престъпния произход), лишаване от свобода до една година (за разумно предположение) или глоба до 67.000 23 евро. Това е установено в член XNUMX от Нидерландския наказателен кодекс. Човек, който има навик да изпира пари, дори може да бъде затворен до шест години.

По-долу са дадени няколко примера, в които нидерландските съдилища прехвърлят използването на криптовалута:

  • Имаше случай, при който човек беше обвинен в пране на пари. Той получи пари, които бяха получени чрез конвертиране на биткойни във фиат пари. Тези биткойни са получени чрез тъмната мрежа, на която IP-адресите на потребителите са скрити. Разследванията показаха, че тъмната мрежа се използва почти изключително за търговия с незаконни стоки, които се плащат с биткойни. Поради това съдът предположи, че биткойните, получени чрез тъмната мрежа, имат криминален произход. Съдът заяви, че заподозреният е получил пари, които са получени чрез конвертиране на биткойни от криминален произход в пари с фиат. Заподозреният е бил наясно, че биткойните често имат криминален произход. Все пак той не разследва произхода на получените пари. Следователно той съзнателно е приел значителния шанс парите, които е получил, да са получени чрез незаконни дейности. Той беше осъден за пране на пари. [1]
  • В този случай Службата за фискална информация и разследвания (на холандски: FIOD) започна разследване на биткойн търговците. Подозреният в този случай предоставя биткойни на търговците и ги преобразува във фиат пари. Заподозреният използва онлайн портфейл, върху който са депозирани множество количества биткойни, които се извличат от тъмната мрежа. Както бе споменато в случая по-горе, се предполага, че тези биткойни имат незаконен произход. Заподозреният отказа да даде разяснения относно произхода на биткойните. Съдът заяви, че заподозреният е добре запознат с незаконния произход на биткойните, тъй като той отиде при търговци, които гарантират анонимността на своите клиенти и поиска висока комисия за тази услуга. Затова съдът заяви, че намерението на заподозрения може да се предположи. Той беше осъден за пране на пари. [2]
  • Следващият случай се отнася до холандска банка ING. ING сключи банков договор с търговец на биткойни. Като банка ING има определени задължения за мониторинг и разследване. Те откриха, че клиентът им използва пари в брой, за да купува биткойни за трети страни. ING прекрати връзката си, тъй като произходът на плащанията в брой не може да бъде проверен и парите могат да бъдат получени чрез незаконни дейности. ING почувстваха, че вече не могат да изпълняват задълженията си от KYC, тъй като не можеха да гарантират, че техните сметки не се използват за пране на пари и за да се избегнат рискове, свързани с почтеността. Съдът заяви, че клиентът на ING е недостатъчен при доказването, че парите в брой са със законен произход. Поради това на ING бе позволено да прекрати банковите отношения. [3]

Тези преценки показват, че работата с криптовалута може да представлява риск, когато става дума за спазване. Когато произходът на криптовалутата е неизвестен и валутата може да произтича от тъмната мрежа, лесно може да възникне подозрение за пране на пари.

Спазването

Тъй като криптовалутата все още не е регулирана и е осигурена анонимност в транзакциите, тя е привлекателно платежно средство, което да се използва за престъпни дейности. Следователно криптовалутата има някакъв негативен оттенък в Холандия. Това се вижда и във факта, че холандският орган за финансови услуги и пазари препоръчва да не се търгува с криптовалути. Те заявяват, че използването на криптовалути крие рискове по отношение на икономически престъпления, тъй като прането на пари, измамата, измамите и манипулациите могат лесно да възникнат [4]. Това означава, че трябва да сте много точни при спазването на криптовалутата. Трябва да можете да докажете, че криптовалутата, която получавате, не е получена чрез незаконни дейности. Трябва да можете да докажете, че наистина сте проучили произхода на получената криптовалута. Това може да се окаже трудно за хората, които използват криптовалута, често не могат да бъдат идентифицирани. Много често, когато холандският съд има решение относно криптовалутата, то е в престъпния спектър. В момента властите не следят активно търговията с криптовалути. Криптовалутата обаче им обръща внимание. Следователно, когато дадена компания има връзка с криптовалута, властите ще бъдат особено внимателни. Властите вероятно ще искат да знаят как се получава криптовалутата и какъв е произходът на валутата. Ако не можете да отговорите правилно на тези въпроси, може да възникне подозрение за пране на пари или други престъпления и да започне разследване във връзка с вашата организация.

Регулация на криптовалута

Както беше посочено по-горе, криптовалутата все още не е регулирана. Търговията и използването на криптовалути обаче вероятно ще бъдат строго регулирани поради криминалните и финансовите рискове, които криптовалутата крие. Регулирането на криптовалутата е тема на разговори по целия свят. Международният валутен фонд (организация на ООН, която работи върху глобалното парично сътрудничество, осигуряване на финансова стабилност и улесняване на международната търговия) призовава за глобална координация на криптовалутите, тъй като предупреждава както за финансови, така и за криминални рискове. [5] Европейският съюз обсъжда дали да регулира или наблюдава криптовалути, въпреки че все още не е създал конкретно законодателство. Освен това регулирането на криптовалутата е предмет на дебат в няколко отделни държави, като Китай, Южна Корея и Русия. Тези държави предприемат или искат да предприемат стъпки, за да установят правила относно криптовалутите. В Холандия Органът за финансови услуги и пазари посочи, че инвестиционните посредници имат общо задължение да се грижат, когато предлагат биткойн-фючърси на инвеститори на дребно в Холандия. Това предполага, че тези инвестиционни посредници трябва да се грижат за интереса на своите клиенти по професионален, честен и честен начин. [6] Глобалната дискусия за регулирането на криптовалутата показва, че много организации смятат, че е необходимо да се установи поне някакъв вид законодателство.

Заключение

Сигурно е да се каже, че криптовалутата процъфтява. Въпреки това хората изглежда забравят, че търговията и използването на тези валути също може да доведе до определени рискове. Преди да го знаете, може да попаднете в обхвата на Нидерландския наказателен кодекс, когато се занимавате с криптовалута. Тези валути често са свързани с престъпни дейности, особено с пране на пари. Следователно спазването е много важно за компании, които не искат да бъдат преследвани за престъпни деяния. Знанието за произхода на криптовалутите играе голяма роля в това. Тъй като криптовалутата има донякъде отрицателна конотация, страните и организациите обсъждат дали да установят или не регулации относно криптовалутата. Въпреки че някои държави вече са предприели стъпки към регулирането, все още може да мине известно време, преди да се постигне регулиране в световен мащаб. Затова е от голямо значение компаниите да бъдат внимателни, когато се занимават с криптовалута и да се уверят, че обръщат внимание на спазването.

Контакти

Ако имате въпроси или коментари, след като прочетете тази статия, моля не се колебайте да се свържете с Максим Ходак, адвокат в Law & More чрез maxim.hodak@lawandmore.nl или Том Мивис, адвокат в Law & More чрез tom.meevis@lawandmore.nl или се обадете на +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, „Reële криптовалути, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrencies.

[5] Доклад Fintech и финансови услуги: първоначални съображения, Международен валутен фонд 2017г.

[6] Autoriteit Financiële Markten, „Bitcoin Futures: AFM op“, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Law & More