Авторско право: кога съдържанието е публично?

Законът за интелектуалната собственост постоянно се развива и в последно време се разраства изключително. Това може да се види, наред с други, в закона за авторското право. В наши дни почти всеки е във Facebook, Twitter или Instagram или има свой уебсайт. Следователно хората създават много повече съдържание, отколкото преди, което често се публикува публично. Освен това нарушенията на авторските права се случват много по-често, отколкото са се случвали в миналото, например, защото снимките се публикуват без разрешение от собственика или защото интернет улеснява потребителите да получат достъп до незаконно съдържание.

Публикуването на съдържание във връзка с авторското право изигра важна роля в три скорошни решения на Съда на Европейския съюз. В тези случаи беше обсъдена концепцията за „обществено достояние на съдържанието“. По-изрично беше обсъдено дали следните действия попадат в обхвата на „обществено достояние“:

  • Публикуване на хипервръзка към незаконно публикувани, изтекли снимки
  • Продажба на медийни плейъри, които предоставят достъп до цифрово съдържание без разрешение на притежателите на правата по отношение на това съдържание
  • Улесняване на система, която позволява на потребителите да проследяват и изтеглят защитени произведения (The Pirate Bay)

В рамките на закона за авторското право

Според Съда „публично достояние“ не трябва да се подхожда технически, а функционално. Според европейския съдия позоваванията на защитени с авторско право произведения, които се съхраняват някъде другаде, се приравняват например на предоставянето на незаконно копирано DVD.[1] В такива случаи може да има нарушение на авторските права. Следователно в закона за авторското право виждаме развитие, което се фокусира по-практически върху начина, по който потребителите придобиват достъп до съдържание.

Прочетете повече: http://assets.budh.nl/advocatenblad/pdf/ab_10_2017.pdf

[1] Sanoma / GeenStijl: ECLI: EU: C: 2016: 644; BREIN / Filmspeler: ECLI: EU: C: 2017: 300; BREIN / Ziggo & XS4ALL: ECLI: EU: C: 2017: 456.

Law & More