Контакт с вашето дете по време на изображението на кризата с Корона

Контакт с вашето дете по време на кризата в Корона

Сега, когато коронавирусът избухна и в Холандия, тревогите на много родители се увеличават. Като родител може да срещнете няколко въпроса. Все още ли е позволено вашето дете да отиде при бившия ви? Можете ли да задържите детето си у дома, дори и той да е с мама или татко този уикенд? Можете ли да поискате да видите децата си, ако бившият ви партньор иска да ги задържи вкъщи заради корона кризата? Това разбира се е много специална ситуация за всички, които никога не сме изпитвали досега, така че това повдига въпроси за всички нас без ясни отговори.

Принципът на нашия закон е, че дете и родител имат право да се свързват помежду си. Поради това родителите често са обвързани с договорено споразумение за контакт. Въпреки това, сега живеем в изключителни времена. Досега не сме преживявали нещо подобно, в резултат на което няма еднозначни отговори на горните въпроси. При настоящите обстоятелства е важно да прецените кое е най-доброто за вашите деца въз основа на разумност и справедливост за всяка конкретна ситуация.

Какво се случва, когато бъде обявено пълно блокиране в Холандия? Все още ли важи договореното споразумение за контакт?

В момента отговорът на този въпрос все още не е ясен. Когато вземем Испания за пример, виждаме, че там (въпреки блокирането) е разрешено родителите да продължат да прилагат споразумението за контакт. Така че изрично е разрешено родителите в Испания например да вземат децата или да ги заведат при другия родител. В Холандия понастоящем няма конкретни правила относно договореностите за контакт по време на коронавируса.

Коронавирусът валидна ли е причина да не разрешите на детето си да отиде при другия родител?

Според насоките на RIVM всеки трябва да остане вкъщи колкото е възможно повече, да избягва социалните контакти и да държи разстояние от един и половина метра от другите. Възможно е да не искате да пускате детето си при другия родител, защото той или тя например е бил в зона с висок риск или има професия в сектора на здравеопазването, което увеличава риска той или тя да стане заразен с корона.

Не е разрешено обаче коронавирусът да се използва като „оправдание“ за възпрепятстване на контакта между вашите деца и другия родител. Дори в тази изключителна ситуация вие сте длъжни да насърчавате контакта между децата си и другия родител, доколкото е възможно. Важно е обаче да се информирате взаимно, ако например децата ви показват симптоми на заболяване. Ако не е възможно да вземете и доведете децата през този специален период, можете временно да се споразумеете за алтернативни начини да оставите контакта възможно най-много. Например, можете да помислите за обширен контакт чрез Skype или Facetime.

Какво можете да направите, ако другият родител откаже контакта ви с детето си?

В този изключителен период е трудно да се приложи споразумението за контакт, стига да са в сила мерките на RIVM. Ето защо е разумно да се консултирате с другия родител и заедно да определите кое е най-доброто за здравето на вашите деца, но и за вашето собствено здраве. Ако взаимната консултация не ви помогне, можете също да се обърнете за помощ към адвокат. Обикновено в такъв случай може да започне междинна процедура, за да се осъществи контактът чрез адвокат. Въпросът обаче е дали можете да започнете процедура за това при настоящите обстоятелства. През този изключителен период съдилищата са затворени и се разглеждат само спешни дела. Веднага след като мерките, касаещи коронавируса, бъдат отменени и другият родител продължава да осуетява контакта, можете да се обърнете към адвокат, който да наложи контакта. Адвокатите на Law & More може да ви помогне в този процес! По време на коронавирусните мерки можете да се свържете и с адвокатите на Law & More за консултация с бившия ви партньор. Нашите адвокати могат да гарантират, че можете да постигнете приятелско решение заедно с бившия си партньор.

Имате ли въпрос относно уговорките за контакт с детето си или бихте искали да проведете разговор с бившия си партньор под наблюдението на адвокат, за да постигнете приятелско решение? Чувствайте се свободни да се свържете Law & More.

Law & More