Съответствие в правния сектор на Нидерландия

Съответствие в правния сектор на Нидерландия

Бюрократичната болка в шията, наречена „спазване“

Въведение

С въвеждането на холандския Закон за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (Wwft) и промените, които оттогава са направени в този закон, настъпи нова ера на надзор. Както показва името, Wwft е въведен в опит за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Не само финансови институции като банки, инвестиционни дружества и застрахователни компании, но и адвокати, нотариуси, счетоводители и много други професии трябва да се уверят, че спазват тези правила. Този процес, включително набор от стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се съобразят с тези правила, е описан с общия термин „съответствие“. Ако правилата на Wwft са нарушени, може да последва тежка глоба. На пръв поглед режимът на Wwft изглежда разумен, ако не беше фактът, че Wwft се превърна в истинска бюрократична болка в шията, борейки се повече от просто тероризма и перачите на пари: ефективно управление на нечии бизнес операции.

Клиентско разследване

За да се съобразят с Wwft, гореспоменатите институции трябва да проведат клиентско разследване. Всяка (предвидена) необичайна транзакция трябва да бъде докладвана на Нидерландското звено за финансово разузнаване. В случай че резултатът от разследването не предоставя точните подробности или прозрения или в случай, че разследването сочи дейности, които са незаконни или попадат в категория с висок риск по Wwft, институцията трябва да откаже услугите си. Клиентското разследване, което трябва да се проведе, е доста сложно и всеки човек, който чете Wwft, ще се оплете в лабиринт от дълги изречения, сложни клаузи и сложни препратки. И това е само самият Закон. В допълнение, повечето Wwft надзорници издадоха собствено сложно ръководство за Wwft. В крайна сметка, не само самоличността на всеки клиент, което е всяко физическо или юридическо лице, с което е установена бизнес връзка или от чието име се извършва (предстои) извършване на сделка, но и самоличността на крайния бенефициент (и) (и) ( UBO), евентуални политически изложени лица (PEPs) и представители на клиента трябва да бъдат установени и впоследствие проверени. Правните дефиниции на термините „UBO“ и „PEP“ са безкрайно изчерпателни, но се свеждат до следното. Тъй като UBO ще квалифицира всяко физическо лице, което пряко или косвено притежава повече от 25% от (дяловия) интерес на дадена компания, а не е дружество, което е регистрирано на фондовата борса. Накратко, PEP е човек, който работи на видна обществена функция. Действителният обхват на клиентското разследване ще зависи от специфичната за ситуацията оценка на риска от институцията. Разследването се предлага в три варианта: стандартното разследване, опростеното разследване и засиленото разследване. За да се установи и провери самоличността на всички горепосочени лица и образувания, може да е необходима редица документи, в зависимост от вида на разследването. Прегледът на възможните изискуеми документи води до следното неизчерпателно изброяване: копия на (апостилирани) паспорти или други лични карти, извлечения от Търговската камара, устав, регистри на акционерите и прегледи на фирмените структури. В случай на засилено разследване може да се изискват още повече документи като копия на сметки за енергия, трудови договори, спецификации на заплатите и банкови извлечения. Гореспоменатите резултати водят до изместване на фокуса от клиента и реалното предоставяне на услуги, огромна бюрократична караница, увеличени разходи, загуба на време, евентуална необходимост от наемане на допълнителни служители поради тази загуба на време, задължението за обучение на персонал относно правилата на Wwft, раздразнените клиенти и най-вече страха от грешки, тъй като не на последно място Wwft реши да положи голяма отговорност за оценка на всяка конкретна ситуация със самите компании, като работи с отворени норми ,

Репресии: на теория

Неспазването води до редица възможни последици. Първо, когато институцията не съобщи за (предвидена) необичайна сделка, институцията е виновна за икономическо престъпление съгласно нидерландското (наказателното) законодателство. Когато се стигне до разследването на клиента, има определени изисквания. Институцията първо трябва да може да проведе разследването. Второ, служителите на институцията трябва да могат да разпознаят необичайна сделка. Ако институция не спазва правилата на Wwft, един от контролиращите органи, определени от Wwft, може да наложи увеличение на наказанието. Органът може също така да наложи административна глоба, която обикновено варира между максималните суми от 10.000 4.000.000 евро до XNUMX XNUMX XNUMX евро, в зависимост от вида на нарушението. Wwft обаче не е единственото действие, което предвижда глоби и санкции, тъй като Законът за санкциите („Sanctiewet“) също може да не бъде забравен. Законът за санкциите беше приет с цел прилагане на международни санкции. Целта на санкциите е да коригира определени действия на държави, организации и лица, които например нарушават международното право или правата на човека. Като санкции може да се мисли за оръжейни ембарго, финансови санкции и ограничения за пътуване за определени лица. В тази степен са създадени санкционни списъци, на които са показани лица или организации, които (по презумпция) са свързани с тероризма. Съгласно Закона за санкциите финансовите институции трябва да предприемат административни и контролни мерки, за да се уверят, че спазват правилата за санкции, като не изпълняват коя от тях извърши икономическо нарушение. Също така в този случай може да бъде издадено увеличение на наказанието или административна глоба.

Теорията става реалност?

Международните доклади посочват, че Холандия се справя доста добре в борбата с тероризма и прането на пари. И така, какво означава това по отношение на действително наложените санкции в случай на неспазване? Досега повечето адвокати са успели да се справят и наказанията до голяма степен са били оформени като предупреждения или (условни) спиране. Това се отнася и за повечето нотариуси и счетоводители. Въпреки това, не всички са имали този късмет досега. Нерегистрирането и проверката на самоличността на UBO вече накара една компания да получи глоба в размер на 1,500 евро. Данъчен консултант получи глоба в размер на 20,000 10,000 евро, от които сумата от XNUMX XNUMX евро е условна, като умишлено не съобщава за необичайна сделка. Вече се случи, че адвокат и нотариус са отстранени от службата си. Тези тежки санкции обаче са най-вече резултат от умишлено нарушение на Wwft. Независимо от това, една фактически малка глоба, предупреждение или спиране не означава, че санкцията не се счита за тежка. В крайна сметка санкциите могат да бъдат публично достояние, създавайки култура на „назоваване и срам“, което със сигурност няма да е полезно за бизнеса.

Заключение

Wwft се оказа незаменим, но сложен набор от правила. Особено клиентското разследване отнема известни действия, най-вече причинявайки фокуса да се измести от реалния бизнес и - най-важното - клиента, загуба на време и пари, а не на последно място да изнерви клиентите. До този момент санкциите са били ниски, въпреки възможността тези глоби да достигнат огромни височини. Именуването и срамът обаче също е фактор, който определено може да играе голяма роля. Независимо от това, изглежда, че Wwft постига целите си, въпреки че пътят към спазването е пълен с препятствия, планини от документи, плашещи репресии и предупредителни изстрели.

Накрая

Ако имате допълнителни въпроси или коментари, след като прочетете тази статия, не се колебайте да се свържете с mr. Максим Ходак, адвокат в Law & More чрез maxim.hodak@lawandmore.nl или mr. Том Meevis, адвокат в Law & More чрез tom.meevis@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0) 40-3690680.

Law & More