Компенсация за повреда при забавяне на полета

Компенсация за повреда при забавяне на полета

От 2009 г., в случай на забавен полет, вие като пътник вече не стоите с празни ръце. Всъщност в решението на Sturgeon Съдът на Европейския съюз разширява задължението на авиокомпаниите да изплаща обезщетение. Оттогава пътниците могат да се възползват от обезщетение не само в случай на отмяна, но и в случай на закъснение на полета. Съдът постанови, че и в двата случая авиокомпаниите имат само а марж от три часа да се отклони от първоначалния график. Превишен ли е въпросният марж от авиокомпанията и пристигате ли до местоназначението си повече от три часа? В такъв случай авиокомпанията ще трябва да ви компенсира щетите за забавяне.

Ако обаче авиокомпанията може да докаже, че не носи отговорност за въпросното забавяне, като по този начин доказва съществуването на извънредни обстоятелства което не би могло да бъде избегнато, то не е длъжно да изплати обезщетението за закъснението над три часа. С оглед на правната практика обстоятелствата рядко са извънредни. Това е само когато става въпрос за:

  • много лоши метеорологични условия (като бури или внезапно изригване на вулкан)
  • природни бедствия
  • тероризъм
  • за спешна медицинска помощ
  • внезапни стачки (например от служителите на летището)

Съдът не разглежда техническите дефекти на въздухоплавателното средство като обстоятелство, което може да се счита за извънредно. Според нидерландския съд стачките на собствения персонал на авиокомпанията също не са обхванати от такива обстоятелства. В такива случаи вие като пътник имате право на обезщетение.

Имате ли право на обезщетение и няма ли изключителни обстоятелства?

В този случай авиокомпанията трябва да ви изплати обезщетението. Следователно не е нужно да се съгласявате с друга възможна алтернатива, като ваучер, който авиокомпанията ви представя. При определени обстоятелства обаче имате право и на грижи и / или настаняване и авиокомпанията трябва да улесни това.

Размерът на обезщетението обикновено може да варира от 125, - до 600, - евро на пътник, в зависимост от продължителността на полета и продължителността на закъснението. За закъснения на полети, по-малки от 1500 км, можете да разчитате на 250, - евро обезщетение. Ако се отнася до полети между 1500 и 3500 км, компенсация от 400, - евро може да се счита за разумна. Ако изминете повече от 3500 км, компенсацията ви за повече от три часа закъснение може да възлиза на 600, - евро.

И накрая, по отношение на току-що описаното обезщетение, има още едно важно условие за вас като пътник. Всъщност вие имате право на обезщетение за повреда при забавяне само ако закъснението на полета ви падне Европейски регламент 261/2004, Такъв е случаят, когато полетът ви излита от държава от ЕС или когато летите за държава в рамките на ЕС с европейска авиокомпания.

Имате ли закъснение на полет, искате ли да знаете дали имате право на обезщетение за щети, причинени от забавяне или възнамерявате да предприемете някакви действия срещу авиокомпанията? Моля, свържете се с адвокатите на адрес Law & More, Нашите юристи са експерти в областта на забавянето на щетите и ще се радват да ви предоставят съвет.

Law & More