Колективни искове в случай на масови щети

Колективни искове в случай на масови щети

Започване на 1st от януари 2020 г. ще влезе в сила новият закон на министър Декер. Новият закон предполага, че гражданите и компаниите, които търпят огромни загуби, могат да заведат иск за обезщетение на загубите си. Масовите щети са щети, претърпени от голяма група жертви. Примери за това са физически щети, причинени от опасни лекарства, финансови щети, причинени от подправяне на автомобили или материални щети, причинени от земетресения в резултат на производството на газ. Отсега нататък такива масови щети могат да бъдат нанасяни колективно.

Колективна отговорност в съда

В Холандия е възможно от много години да се установи колективна отговорност пред съда (колективен иск). Съдията можеше да определя само незаконни действия; за щетите всички жертви все още трябваше да започнат индивидуална процедура. На практика такава процедура обикновено е сложна, отнема много време и е скъпа. В повечето случаи разходите и времето, включени в индивидуална процедура, не компенсират загубите.

Колективни искове в случай на масови щети

Съществува и възможността за колективно споразумение между група по интереси и обвиняема страна, обявено универсално в съда за всички жертви въз основа на Закона за уреждане на колективни масови искове (WCAM). Чрез колективно споразумение, група по интереси може да помогне на група жертви, например да постигне споразумение, така че те да бъдат компенсирани за загубата си. Ако обаче страната, причиняваща вредата, не окаже съдействие, жертвите пак ще останат с празни ръце. След това жертвите трябва да се обърнат индивидуално към съда, за да поискат обезщетение на основание член 3: 305а от Нидерландския граждански кодекс.

С пристигането на Закона за уреждане на масови искове при колективни действия (WAMCA) на първи януари 2020 г. възможностите за колективни действия са разширени. Съгласно новия закон съдията може да постанови присъда за колективни вреди. Това означава, че целият случай може да бъде решен в една съвместна процедура. По този начин страните ще получат яснота. След това процедурата се опростява, спестява време и пари, също така предотвратява безкрайни съдебни спорове. По този начин може да се намери решение за голяма група жертви.

Жертвите и страните често са объркани и недостатъчно информирани. Това означава, че жертвите не знаят кои организации са надеждни и какъв интерес представляват. Въз основа на правната защита на жертвите условията за колективни действия са затегнати. Не всяка група по интереси може просто да започне да подава иск. Вътрешната организация и финансите на такава организация трябва да бъдат в ред. Примери за групи по интереси са Асоциацията на потребителите, асоциацията на акционерите и специално създадените организации за колективно действие.

Най-после ще има централен регистър за колективни искове. По този начин жертвите и (представителните) групи по интереси могат да решат дали искат да започнат колективно действие за едно и също събитие. Съветът за съдебната власт ще бъде носител на централния регистър. Регистърът ще бъде достъпен за всички.

Уреждането на масови искове е изключително сложно за всички участващи страни, поради което е препоръчително да имате правна подкрепа. Екипът на Law & More притежава широк опит и опит в работата и мониторинга на проблеми с масовите искове.

Law & More