вашият-служител-болен

Като работодател, можете ли да откажете да докладвате на вашия служител болен?

Редовно се случва работодателите да се съмняват, че техните служители съобщават за тяхното заболяване. Например, защото служителят често съобщава за заболяване в понеделник или петък или защото има индустриален спор. Имате ли право да разпитвате доклада за болестта на вашия служител и да спирате изплащането на заплатите, докато се установи, че служителят всъщност е болен? Това е важен въпрос, пред който са изправени много работодатели. Това е и важен въпрос за служителите. Те по принцип имат право на продължително изплащане на заплати, без да се извършва каквато и да било работа. В този блог ще разгледаме редица примерни ситуации, в които можете да откажете доклада за болни на вашия служител или какво е най-добре да направите в случай на съмнение.

Уведомяването за болест не е направено в съответствие с приложимите процесуални правила

По принцип служителят трябва да докладва за своето заболяване лично и устно на работодателя. След това работодателят може да попита служителя колко дълго се очаква болестта да продължи и въз основа на това могат да се постигнат споразумения за работата, така че тя да не остане да лежи наоколо. Ако трудовият договор или други приложими разпоредби съдържат допълнителни разпоредби относно докладването на заболяване, служителят по принцип също трябва да ги спазва. Ако даден служител не се придържа към конкретните разпоредби за докладване на болни, това може да играе роля във въпроса дали вие като работодател правилно сте отказали доклада за болни на вашия служител.

Всъщност самият служител не е болен, но съобщава, че е болен

В някои случаи работниците съобщават за болни, когато самите те изобщо не са болни. Например, бихте могли да помислите за ситуация, в която вашият служител да съобщава за болно, защото детето й е болно и тя не може да уреди детегледачка. По принцип вашият служител не е болен или неработоспособен. Ако можете лесно да определите от обяснението на вашия служител, че има друга причина, различна от собственото увреждане на работника, която пречи на служителя да се появи на работа, можете да откажете да докладвате за болен. В такъв случай, моля, вземете предвид, че вашият служител може да има право на отпуск или бедствие за краткосрочно отсъствие. Важно е ясно да се съгласите каква форма на отпуск ще вземе вашият служител.

Служителят е болен, но все още могат да се извършват обичайните дейности

Ако вашият служител съобщи, че е болен и можете да заключите от разговора, че всъщност има заболяване, но че не е толкова сериозно, че обичайната работа не може да бъде извършена, ситуацията е малко по-трудна. Тогава въпросът е дали има неработоспособност. Служителят е нетрудоспособен само ако в резултат на физическо или психическо увреждане той или тя вече не е в състояние да върши работата, която той или тя трябва да извършва съгласно трудовия договор. Можете да измислите ситуация, в която вашият служител да е изкълчил глезена си, но обикновено вече има седнала работна функция. По принцип обаче вашият служител все още може да работи. В някои случаи може да се наложи да се предоставят допълнителни съоръжения. Най-разумното нещо, което трябва да направите, е да постигнете споразумения за това с вашия служител. Ако не е възможно да постигнете споразумение заедно и вашият служител поддържа позицията си, че така или иначе не може да работи, съветът е да приемете доклада за болнични и да попитате директно вашия лекар или лекар по здравословни и безопасни условия на труд относно съобразяването на вашия служител за собствената си функция или за подходяща функция.

Служителят е болен по умисъл или по своя вина

Възможно е също да има ситуации, в които вашият служител е болен по умисъл или по собствена вина. Например, бихте могли да помислите за ситуации, в които вашият служител се подлага на козметична операция или се разболява в резултат на прекомерна консумация на алкохол. Законът гласи, че вие ​​като работодател не сте задължени да продължите да изплащате заплати, ако болестта е причинена от умисъл от страна на служителя. Това намерение обаче трябва да се разглежда във връзка с се разболявам, и това едва ли някога ще е така. Дори и да е така, за вас като работодател е много трудно да докажете това. За работодатели, които плащат повече от законовия минимум в случай на заболяване (70% от заплатата), е разумно да включат в трудовия договор, че работникът или служителят няма право на извънзаконна част от заплатата по време на заболяване, ако заболяването се причинява по вина или небрежност на служителя.

Служителят е болен поради производствен спор или лоша оценка

Ако подозирате, че вашият служител съобщава за заболяване поради индустриален спор или, например, скорошна лоша оценка, е разумно да обсъдите това с вашия служител. Ако вашият служител не е отворен за разговор, разумно е да приемете болния и незабавно да се обадите на фирмен лекар или лекар по безопасност и здраве при работа. Лекарят ще може да прецени дали вашият служител всъщност е негоден за работа или не и да ви посъветва относно възможностите да върнете служителя си на работа възможно най-скоро.

Нямате достатъчно информация, за да можете да оцените доклада за заболяването

Не можете да задължите служител да прави съобщения за естеството на заболяването си или за лечението му. Ако вашият служител не е прозрачен относно това, това не е причина да откажете да съобщите за заболяването си. Това, което вие като работодател можете да направите в този случай, е да извикате фирмен лекар или лекар по безопасност и здраве при работа възможно най-скоро. Въпреки това служителят е длъжен да сътрудничи на прегледа от фирмения лекар или лекар по безопасност и здраве и да им предостави необходимата (медицинска) информация. Като работодател можете да попитате кога служителят очаква да може да се върне на работа, кога и как може да бъде достигнат служителят, дали служителят все още е в състояние да върши определена работа и дали заболяването е причинено от отговорно трето лице .

Имате ли съмнения относно уведомяването на вашия служител за заболяване или не сте сигурни дали сте задължени да продължите да изплащате заплати? Моля, свържете се с адвокатите по трудово право на Law & More директно. Нашите адвокати могат да ви предоставят правилните съвети и, ако е необходимо, да ви съдействат в съдебни производства. 

Law & More