Издръжката, кога ще я махнеш?

Издръжката, кога ще я махнеш?

Ако бракът в крайна сметка не успее, вие и вашият партньор може да решите да се разведете. Това често води до задължение за издръжка за вас или бившия ви партньор, в зависимост от вашите доходи. Задължението за издръжка може да се състои от издръжка на дете или издръжка на партньор. Но колко време трябва да плащате за това? И можете ли да се отървете от него?

Продължителност на издръжката на детето

Можем да бъдем накратко за издръжката на детето. Това е така, защото продължителността на издръжката на детето е определена от закона и не може да бъде отклонена. По закон издръжката трябва да продължи да се изплаща, докато детето навърши 21 години. Понякога задължението за плащане на издръжка може да приключи на 18. Това зависи от икономическата независимост на детето ви. Ако детето ви е над 18 години, има доходи на нивото на социалните помощи и вече не учи, то се счита за способно да се грижи за себе си финансово. За вас това означава, че въпреки че детето ви все още не е навършило 21 години, задължението ви за издръжка на дете отпада.

Продължителност на съпружеската издръжка 

Също така, относно издръжката на партньора, законът съдържа краен срок, след който задължението за издръжка изтича. За разлика от издръжката на дете, бившите партньори могат да се отклонят от това, като направят други споразумения. Вие и бившият ви партньор обаче не сте се договорили за продължителността на издръжката на партньора? Тогава се прилага законоустановеният срок. При определяне на този срок от съществено значение е моментът, в който се развеждате. Тук се прави разграничение между разводи преди 1 юли 1994 г., разводи между 1 юли 1994 г. и 1 януари 2020 г. и разводи след 1 януари 2020 г.

Разведени след 1 януари 2020 г

Ако сте се развели след 1 януари 2020 г., задължението за издръжка по принцип ще се прилага за продължителността на половината от времето на брака, с максимум 5 години. Има обаче три изключения от това правило. Първото изключение се прилага, ако вие и вашият бивш партньор имате деца заедно. Всъщност в този случай съпружеската издръжка спира едва когато най-малкото дете навърши 12 години. Второ, в случай на брак, който е продължил повече от 15 години, когато получателят на издръжката има право на AOW в рамките на десет години, издръжката на партньора продължава до началото на AOW. И накрая, издръжката на партньора приключва след десет години в случаите, когато платецът на издръжката е роден на или преди 1 януари 1970 г., бракът е продължил повече от 15 години и платецът на издръжката ще получи само AOW след повече от десет години.

Разведен между 1 юли 1994 г. и 1 януари 2020 г

Издръжката на партньора за разведените между 1 юли 1994 г. и 1 януари 2020 г. продължава до 12 години, освен ако нямате деца и бракът е продължил по-малко от пет години. В тези случаи съпружеската издръжка трае, докато трае бракът.

Разведени преди 1 юли 1994 г

И накрая, няма законов срок за бивши партньори, които са се развели преди 1 юли 1994 г. Ако вие и вашият бивш партньор не сте се договорили за нищо, издръжката на партньора ще продължи до живот.

Други опции за прекратяване на съпружеската издръжка 

В случай на издръжка на съпруг има няколко други ситуации, при които задължението за издръжка приключва. Те включват, когато:

  • Вие и вашият бивш партньор се съгласявате, че задължението за издръжка спира;
  • Вие или вашият бивш партньор умирате;
  • Получателят на издръжката сключва брак с друго лице, съжителства или сключва гражданско партньорство;
  • Платецът на издръжка не може повече да плаща издръжката; или
  • Получателят на издръжка има достатъчен независим доход.

Съществува и възможност за взаимна промяна на размера на съпружеската издръжка. Вашият бивш партньор не е съгласен с промяна? Тогава можете да поискате това и от съда. За да направите това, трябва да имате основателна причина, например поради промяна в доходите.

Вашият бивш партньор иска ли да промени или прекрати издръжката, а вие не сте съгласни? Или вие сте платецът на издръжка и искате да премахнете задължението си за издръжка? Ако е така, свържете се с някой от нашите адвокати. Нашите бракоразводни адвокати са на ваше разположение с лични съвети и ще се радват да ви помогнат с всякакви правни стъпки.

Law & More