След ареста ви: попечителство

След ареста ви: попечителство

Арестуван ли сте по подозрение за престъпление? Тогава полицията обикновено ще ви прехвърли в полицейското управление, за да разследвате обстоятелствата, при които е извършено престъплението и каква е била вашата роля на заподозрян. Полицията може да ви задържа до девет часа, за да постигнете тази цел. Времето между полунощ и девет часа сутринта не се брои. През това време сте на първия етап на досъдебното задържане.

След ареста ви: попечителство

Попечителството е втората фаза на предварителното задържане

Възможно е девет часа да не са достатъчни и полицията се нуждае от повече време за разследването. Решава ли прокурорът, че вие ​​(като заподозрян) трябва да останете по-дълго в полицейското управление за допълнително разследване? Тогава прокурорът ще разпореди застраховката. Обаче заповед за застраховка не може просто да бъде издадена от прокурора. Това е така, защото трябва да бъдат изпълнени редица условия. Например трябва да има следните ситуации:

  • полицията се страхува от риск от бягство;
  • полицията иска да се изправи срещу свидетели или да ви попречи да влияете на свидетели;
  • полицията иска да ви попречи да се намесите в разследването.

Освен това заповед може да бъде издадена само ако се подозирате за престъпление, за което е разрешено предварително задържане. По правило предварителното задържане е възможно в случай на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода от четири години или повече. Пример за престъпление, за което е разрешено предварително задържане, е кражба, измама или престъпление с наркотици.

Ако заповед за застраховка е издадена от прокурора, полицията може да ви задържа с тази заповед, която включва и престъплението, за което се подозирате, общо три дни, включително нощните часове, в полицейското управление. В допълнение, този тридневен период може да бъде удължен веднъж с допълнителни три дни при спешни случаи. В контекста на това разширение интересът от разследването трябва да се прецени спрямо вашия личен интерес като заподозрян. Интересът към разследването включва например страх от опасност от полет, допълнително разпитване или пречка да възпрепятствате разследването. Личният интерес може да включва например грижи за партньор или дете, запазване на работа или обстоятелства като погребение или сватба. Следователно общо, застраховката може да продължи максимум 6 дни.

Не можете да възразите или да обжалвате попечителството или разширяването му. Въпреки това, като заподозрян, вие трябва да бъдете изправени пред съдия и можете да подадете жалбата си пред разследващия магистрат за нередности в ареста или задържането. Разумно е да се консултирате с наказателен адвокат, преди да направите това. В крайна сметка, ако сте в ареста, имате право на съдействие от адвокат. Оценяваш ли това? След това можете да посочите, че искате да използвате свой адвокат. Тогава полицията се приближава към него или нея. В противен случай ще получите помощ от адвоката на дежурния пикет. Тогава вашият адвокат може да провери дали има нередности по време на арест или застраховка и дали временно задържане е било разрешено във вашата ситуация.

Освен това адвокат може да посочи вашите права и задължения по време на предварителното задържане. В крайна сметка ще бъдете изслушани както на първия, така и на втория етап на досъдебното задържане. Обичайно е полицията да започне с редица въпроси относно личното ви положение. В този контекст полицията може да поиска да предоставите своя телефонен номер и социалните си медии. Моля, обърнете внимание: всички отговори, които давате на тези „социални“ въпроси от полицията, могат да бъдат използвани срещу вас в разследването. След това полицията ще ви попита за престъпленията, за които те смятат, че може да сте замесени. Важно е да знаете, че вие ​​като заподозрян имате право да мълчите и че можете също да го използвате. Може да е разумно да използвате правото да мълчите, защото все още не знаете какви доказателства има полицията срещу вас по време на застрахователната полица. Въпреки че преди тези „бизнес“ въпроси, полицията е длъжна да ви уведоми, че не сте длъжни да отговаряте на въпросите, това не винаги се случва. В допълнение адвокатът може да ви информира за възможните последици от използването на правото да мълчите. В крайна сметка, използването на правото да мълчите не е без рискове. Можете също да намерите повече информация за това в нашия блог: Правото да мълчи по наказателни дела.

Ако срокът на (удълженото) попечителство е изтекъл, са налични следните опции. На първо място, прокурорът може да почувства, че вече няма нужда да бъдете задържан заради разследването. В този случай прокурорът ще ви нареди да бъдете освободени. Възможно е също така прокурорът да смята, че разследването вече е напреднало достатъчно, за да може да вземе окончателно решение за по-нататъшния ход на събитията. Ако прокурорът реши, че ще бъдете задържан по-дълго, ще бъдете изправен пред съдията. След това съдията ще поиска задържането ви. Съдията също ще определи дали вие като заподозрян трябва да бъдете задържани. Ако е така, вие също сте в следващата по-дълга фаза на досъдебното задържане.

At Law & More, ние разбираме, че както арестът, така и задържането под стража са голямо събитие и могат да имат дълготрайни последици за вас. Ето защо е важно да сте добре информирани за хода на събитията във връзка с тези стъпки в наказателния процес и правата, които имате през периода, в който сте в ареста. Law & More юристите са експерти в областта на наказателното право и се радват да ви помогнат по време на предварителното задържане. Ако имате други въпроси относно попечителството, моля, свържете се с адвокатите на Law & More.

Law & More