Акт за оставка

Акт за оставка

Разводът включва много

Производството за развод се състои от няколко стъпки. Кои стъпки трябва да се предприемат зависи от това дали имате деца и дали предварително сте се договорили за споразумение с бъдещия си бивш партньор. Като цяло следва да се следва следната стандартна процедура. На първо място, молба за развод трябва да бъде подадена до съда. Това може да бъде едностранно заявление или съвместно заявление. При първия вариант партньор само подава петицията. Ако е направена обща петиция, вие и вашият бивш партньор подавате петицията и се договаряте за всички договорености. Можете да имате тези споразумения, определени в договор за развод от медиатор или адвокат. В този случай няма да има съдебно заседание, но ще получите решение за развод. След получаване на решението за развод можете да имате акт за оставка, съставен от адвокат. Актът за оставка е декларация, че сте взели под внимание решението за развод, издадено от съда, и че няма да обжалвате решението, което означава, че то може незабавно да бъде регистрирано в общината. Ще се разведете по закона само след като решението бъде вписано в регистрите за гражданско състояние на общината. Докато решението за развод не е регистрирано, вие все още сте официално женен.

Акт за оставка

След решението на съда по принцип започва да тече срок за обжалване от 3 месеца. В този срок можете да подадете жалба срещу решението за развод, ако не сте съгласни с него. Ако страните незабавно се съгласят с решението за развод, този период от 3 месеца може да се забави. Това е така, защото решението на съда може да бъде регистрирано едва след като решението стане окончателно. Решението става окончателно едва след изтичане на 3-месечния срок за обжалване. Ако обаче двете страни подпишат споразумението за оставка, и двете се отказват да обжалват. Страните се примиряват с решението на съда. Тогава решението е окончателно и може да бъде регистрирано, без да се налага да се изчаква 3-месечният период. Ако не сте съгласни с решението за развод, важно е да не подписвате акта за напускане. Следователно подписването на акта не е задължително. След решението на съда има следните възможности в областта на оставката:

  • И двете страни подписват акт за оставка:
    По този начин страните посочват, че не желаят да подават жалба срещу решението за развод. В този случай изтича 3-месечният срок за обжалване и производството по развод е по-бързо. Разводът може да бъде вписан незабавно в регистрите за гражданско състояние на общината.
  • Едната от двете страни подписва акт за оставка, другата не. Но той или тя също не подава жалба:
    Възможността за обжалване остава отворена. Трябва да се изчака периодът за обжалване от 3 месеца. Ако вашият (бъдещ) бивш партньор все пак не подаде жалба, разводът все още може окончателно да бъде регистриран в общината след 3 месеца.
  • Една от двете страни подписва акт за оставка, другата страна подава жалба:
    В този случай производството навлиза в изцяло нова фаза и съдът ще преразгледа делото при обжалване.
  • Нито една от страните не подписва акт за оставка, но страните също не обжалват:
    В края на 3-месечния период за обжалване вие ​​или вашият адвокат трябва да изпратите решението за развод до регистратора на раждания, бракове и смъртни случаи за окончателна регистрация в регистрите за гражданско състояние.

Декретът за развода става неотменим след изтичане на 3-месечния срок за обжалване. След като решението стане неотменимо, то трябва да бъде вписано в регистрите за гражданско състояние в рамките на 6 месеца. Ако решението за развод не бъде регистрирано навреме, решението ще отпадне и бракът няма да бъде прекратен!

След изтичане на срока за обжалване ще ви е необходим акт за неприлагане, за да бъде регистриран разводът в общината. Трябва да подадете молба за този акт за неприлагане пред съда, постановил решението в производството по развод. В този акт съдът декларира, че страните не са обжалвали решението. Разликата с акта за оставка е, че актът за неприлагане се иска от съда след изтичане на срока за обжалване, докато актът за оставка трябва да бъде съставен от адвокатите на страните преди изтичането на срока за обжалване.

За съвет и насоки по време на развода си можете да се свържете с адвокатите по семейно право на Law & More, при Law & More разбираме, че разводът и последвалите събития могат да имат далечни последици за живота ви. Ето защо ние приемаме личен подход. Нашите адвокати също могат да ви съдействат във всяко производство. Адвокатите в Law & More са експерти в областта на семейното право и с удоволствие ще ви напътстват, евентуално заедно с вашия партньор, през процес на развод

Law & More