Уволнение на директор на фирма

Уволнение на директор на фирма

Понякога се случва директор на фирма да бъде уволнен. Начинът, по който може да се извърши уволнението на директора, зависи от неговото правно положение. В рамките на една компания могат да бъдат разграничени два типа директори: законови и титулярни директори.

Разграничението

A законен директор има специално правно положение в рамките на една компания. От една страна, той е официален директор на дружеството, назначен от Общото събрание на акционерите или от Надзорния съвет въз основа на закона или устава и е упълномощен като такъв да представлява дружеството. От друга страна, той е назначен за служител на компанията въз основа на трудов договор. Законният директор е нает във фирмата, но той не е „нормален“ служител.

За разлика от законния директор, а титулен директор не е официален директор на компанията и е само директор, защото това е името на неговата длъжност. Често титулярният директор се нарича също „мениджър“ или „вицепрезидент“. Титуларен директор не се назначава от Общото събрание на акционерите или от Надзорния съвет и той не е автоматично упълномощен да представлява дружеството. Той може да бъде упълномощен за това. Титулярният директор се назначава от работодателя и следователно е "обикновен" служител на компанията.

Начин на уволнение

За законен директор за да бъде уволнен юридически, както корпоративните му, така и трудовите правоотношения трябва да бъдат прекратени.

За прекратяване на корпоративните отношения е достатъчно валидно правно решение на Общото събрание на акционерите или Надзорния съвет. В крайна сметка, по силата на закона, всеки законов директор винаги може да бъде отстранен и освободен от образувание, упълномощено да назначава. Преди уволнението на директора трябва да се поиска съвет от работния съвет. Освен това дружеството трябва да има разумно основание за уволнение, като например бизнес-икономическа причина, която прави длъжността излишна, прекъснати трудови отношения с акционерите или неработоспособността на директора. И накрая, в случай на уволнение по корпоративно право трябва да се спазват следните формални изисквания: валидното свикване на Общото събрание на акционерите, възможността директор да бъде изслушан от Общото събрание на акционерите и да съветва Общото събрание на акционерите относно решение за уволнение.

За прекратяване на трудовото правоотношение, дружеството обикновено трябва да има разумно основание за уволнение и UWV или съдът ще определи дали е налице такова разумно основание. Едва тогава работодателят може законно да прекрати трудовия договор със служителя. Изключение от тази процедура важи за законния директор. Въпреки че е необходимо разумно основание за уволнението на законния директор, тестът за превантивно уволнение не се прилага. Следователно, отправната точка по отношение на законния директор е, че по принцип прекратяването на корпоративните му отношения води и до прекратяване на трудовото му правоотношение, освен ако не се прилага забрана за отмяна или други споразумения.

За разлика от законния директор, а титулен директор е само служител. Това означава, че „нормалните“ правила за уволнения се прилагат спрямо него и следователно той се ползва с по-добра защита срещу уволнение от законния директор. Причините, поради които работодателят трябва да продължи уволнението, в случая с титулярния директор се тестват предварително. Когато една компания иска да освободи титулярния директор, са възможни следните ситуации:

  • уволнение по взаимно съгласие
  • уволнение с разрешение за уволнение от UWV
  • незабавно уволнение
  • уволнение от подрайонен съд

Възражение срещу уволнението

Ако дружеството няма разумни основания за уволнение, законният директор може да поиска високо справедливо обезщетение, но за разлика от титулярния директор не може да поиска възстановяване на трудовия договор. Освен това, точно като обикновен служител, законният директор има право на преходно плащане. С оглед на специалното му положение и противно на позицията на титулярния директор, законният директор може да се противопостави на решението за уволнение както на формални, така и на съществени основания.

Основните мотиви се отнасят до разумността на уволнението. Директорът може да твърди, че решението за уволнение трябва да бъде отменено поради нарушаване на разумността и справедливостта с оглед на това, което е уговорено по закон за прекратяване на трудов договор и какво са се договорили страните. Такъв аргумент от законен директор обаче рядко води до успех. Обжалването на възможен формален дефект на решението за уволнение често има по-голям шанс за успех за него.

Официалните основания се отнасят до процеса на вземане на решения в рамките на Общото събрание на акционерите. Ако се окаже, че формалните правила не са спазени, формална грешка може да доведе до отмяна или отмяна на решението на Общото събрание на акционерите. В резултат на това законният директор може да се счита, че никога не е бил уволнен и дружеството може да бъде изправено пред съществено искане за заплата. За да се предотврати това, е важно да се спазят формалните изисквания на решението за уволнение.

At Law & More, разбираме, че уволнението на директор може да има голямо влияние както върху компанията, така и върху самия директор. Ето защо поддържаме личен и ефикасен подход. Нашите адвокати са експерти в областта на трудовото и корпоративното право и затова могат да ви предоставят правна подкрепа по време на този процес. Бихте ли искали това? Или имате други въпроси? След това се свържете Law & More.

Law & More