Тънкостите на договора за нула часове

Тънкостите на договора за нула часове

За много работодатели е привлекателно да предлагат на служителите си договор без фиксирано работно време. В тази ситуация има избор между три форми на договори на повикване: договор на повикване с предварителна договорка, договор min-max и договор нула часа. Този блог ще обсъди последния вариант. А именно какво означава договорът за нула часове както за работодателя, така и за служителя и какви права и задължения произтичат от него?

Какво е договор за нула часове

При договор на нула часове служителят е нает от работодателя чрез трудов договор, но няма фиксирано работно време. Работодателят е свободен да извика служителя при необходимост. Поради гъвкавия характер на договора за нула часове, правата и задълженията се различават от нормалния трудов договор (за (не)определен срок).

Права и задължения

Работникът или служителят е длъжен да се явява на работа при повикване от работодателя. От друга страна, работодателят е длъжен да уведоми служителя най-малко 4 дни писмено. Работодателят вика ли служителя в по-кратък срок? Тогава той не трябва да отговаря на него.

Подобен срок важи и когато работодателят е извикал служителя, но това вече не е необходимо. В тази ситуация работодателят трябва да отмени служителя 4 дни предварително. Ако той не спази този срок (и отмени служителя 3 дни предварително, например), той е длъжен да изплати заплатите за часовете, които са били разписани за служителя.

Важна е и продължителността на разговора. Ако служителят е повикан за по-малко от 3 часа наведнъж, той има право на поне 3 часа заплащане. Поради тази причина никога не се обаждайте на дежурния си служител за по-малко от 3 часа.

Предсказуем модел на работа

От 1 август 2022 г. работниците на договори за нула часове ще имат повече права. Когато служителят е бил нает 26 седмици (6 месеца) по договор с нула часове, той може да подаде заявка до работодателя за предвидими часове. В компания с <10 ​​служители, той трябва да отговори писмено на това искане в рамките на 3 месеца. Във фирма с >10 служители той трябва да отговори в рамките на 1 месец. Ако няма отговор, заявката се приема автоматично.

Фиксирани часове

Когато служител на договор с нула часове е бил нает най-малко 12 месеца, работодателят е длъжен да предложи на служителя фиксиран брой часове. Тази оферта трябва да бъде (поне) еквивалентна на средния брой отработени часове през тази година.

Служителят не е длъжен да приеме тази оферта и може също да избере да запази договора си за нула часове. Ако служителят го направи и след това бъде нает за още една година на договор за нула часове, вие отново сте задължени да направите оферта.

Болест

Също така по време на болест служителят на договор за нула часове има определени права. Ако служителят се разболее през период, в който е на повикване, той ще получи най-малко 70% от заплатата за договорения период на повикване (ако това е по-ниско от минималната заплата, той ще получи законната минимална заплата).

Остава ли болен служителят на договор за нула часове, когато периодът на повикване приключи? Тогава вече няма право на трудово възнаграждение. След това работодателят вече не го вика, въпреки че е работил поне 3 месеца? Тогава той понякога все още си запазва правото на заплати. Това може да е така например поради наличието на задължение за дежурство, което следва от предположението, че е установен фиксиран модел на работа.

Прекратяване на договор за нула часове

Работодателят не може да прекрати договора за нула часове, само като не се обажда повече на служителя. Това е така, защото договорът просто продължава да съществува по този начин. Като работодател можете да прекратите договора само по силата на закона (тъй като срочният трудов договор е изтекъл) или чрез надлежно предизвестие или прекратяване. Това може да стане чрез уволнение по взаимно съгласие чрез спогодба, например.

Последователни договори

Когато работодателят сключва договор за нула часове с един и същ служител за определен период всеки път и сключва нов срочен договор след прекратяването на този договор, той рискува правилата за веригата от договори да настъпят в игра.

В случай на 3 последователни договора, при които интервалите (период, в който служителят няма договор) са по-малки от 6 месеца всеки път, последният договор (третият) автоматично се преобразува в безсрочен договор (без крайна дата).

Верижното правило се прилага и когато със служителя са сключени повече от 1 договора на интервали до 6 месеца и продължителността на тези договори надвишава 24 месеца (2 години). След това последният договор също автоматично се преобразува в безсрочен договор.

Както можете да видите, от една страна, договорът за нула часове е удобен и хубав начин за работодателите да позволят на служителите да работят гъвкаво, но от друга страна, има много правила, свързани с него. В допълнение, за служителя има малко предимства от договор с нула часове.

След като прочетете този блог, все още имате ли въпроси относно договорите за нула часове или други форми на договори на повикване? Ако е така, моля свържете се с нас. Нашите адвокати по заетостта ще се радваме да ви помогнем допълнително.

Law & More