Тормоз по време на работа

Тормоз по време на работа

Тормозът на работното място е по-често от очакваното

Независимо дали пренебрегвате, злоупотребявате, изключвате или сплашвате, всеки десети човек изпитва структурни тормози от колеги или ръководители. Нито трябва да се подценяват последиците от тормоза по време на работа. В крайна сметка тормозът по време на работа не само струва на работодателите четири милиона допълнителни дни отсъствия годишно и деветстотин милиона евро за продължаване на изплащането на заплати чрез отсъствия, но също така причинява физически и психически оплаквания на служителите. Така че тормозът по време на работа е сериозен проблем. Ето защо е важно както служителите, така и работодателите да предприемат действия на ранен етап. Кой може или трябва да предприеме какви действия зависи от правната рамка, в която тормозът по време на работа трябва да бъде разгледан.

Първо, тормозът на работното място може да бъде класифициран като психологическо натоварване по смисъла на Закона за условията на труд. Съгласно този закон работодателят е длъжен да провежда политика, насочена към създаване на възможно най-добрите условия на труд и предотвратяване и ограничаване на тази форма на данък върху труда. Начинът, по който това трябва да бъде направено от работодателя, е допълнително изяснен в член 2.15 от Указа за условията на труд. Това се отнася до т. Нар. Инвентаризация и оценка на риска (RI&E). Той не само трябва да дава представа за всички рискове, които могат да възникнат в компанията. RI&E също трябва да съдържа план за действие, в който са включени мерките, свързани с идентифицираните рискове, като психологическото натоварване. Служителят не може ли да види RI&E или RI&E и следователно политиката в компанията просто липсва? Тогава работодателят нарушава Закона за условията на труд. В този случай служителят може да докладва на Службата за инспекция на SZW, която прилага Закона за условията на труд. Ако разследването покаже, че работодателят не е изпълнил задълженията си по Закона за условията на труд, Инспекторатът SZW може да наложи административна глоба на работодателя или дори да изготви официален протокол, който дава възможност за провеждане на наказателно разследване.

Освен това тормозът на работното място е от значение и в по-общия контекст на член 7: 658 от Нидерландския граждански кодекс. В крайна сметка тази статия се отнася и до задължението на работодателя да се грижи за безопасна работна среда и предвижда, че в този контекст работодателят трябва да предостави разумно необходими мерки и инструкции, за да предотврати щети на служителя му. Ясно е, че тормозът по време на работа може да доведе до физически или психологически щети. В този смисъл работодателят трябва също да предотврати тормоза на работното място, да гарантира, че психосоциалното натоварване не е твърде голямо и да гарантира, че тормозът спира възможно най-скоро. Ако работодателят не го направи и служителят понесе вреди в резултат на това, работодателят действа в разрез с добрите практики на заетост, посочени в раздел 7: 658 от Гражданския кодекс на Нидерландия. В този случай служителят може да носи отговорност от работодателя. Ако работодателят след това не докаже, че е изпълнил задължението си за грижа или че щетата е резултат от умисъл или умишлена безразсъдност от страна на служителя, той носи отговорност и трябва да заплати вредата от тормоза по време на работа на служителя ,

Макар че е възможно, че тормозът на работното място не може да бъде напълно предотвратен на практика, може да се очаква, че работодателят ще предприеме разумни мерки, за да предотврати насилието възможно най-много или да се бори с него възможно най-рано. В този смисъл е разумно например работодателят да назначи поверителен съветник, да установи процедура за подаване на жалби и активно да информира служителите за тормоза и мерките срещу него. Най-мащабната мярка по този въпрос е уволнението. Тази мярка може да се използва не само от работодателя, но и от служителя. Все пак приемането му, със сигурност от самия служител, не винаги е разумно. В този случай служителят рискува не само правото си на обезщетение, но и правото на обезщетение за безработица. Тази стъпка предприема ли е от работодателя? Тогава има голям шанс решението за уволнение да бъде оспорено от служителя.

At Law & More, ние разбираме, че тормозът на работното място може да има голямо влияние както върху работодателя, така и върху служителя. Ето защо използваме личен подход. Работодател ли сте и искате ли да знаете как точно да предотвратите или ограничите тормоза на работното място? Вие като служител трябва да се справите с тормоза по време на работа и искате ли да знаете какво можете да направите за това? Или имате други въпроси в тази област? Моля свържете се Law & More, Ние ще работим с вас, за да определим най-добрите (последващи) стъпки във вашия случай. Нашите юристи са експерти в областта на трудовото право и с удоволствие дават съвети или помощ, включително когато става въпрос за съдебни производства.

Law & More