Трудов договор за определен срок

Трудов договор за определен срок

Докато срочните трудови договори бяха изключение, те изглежда се превърнаха в правило. Срочният трудов договор се нарича още временен трудов договор. Такъв трудов договор се сключва за определен срок. Често се сключва за шест месеца или година. Освен това този договор може да бъде сключен и за срока на работата. На какво трябва да обърнете внимание, когато предлагате трудов договор? Какво слагате в него? И как приключва трудовия договор?

Какво е това?

Срочният трудов договор се сключва за определен период. Това може да бъде за няколко месеца, но и за няколко години. След това срочният трудов договор се прекратява. Следователно той приключва автоматично и не трябва да се предприемат допълнителни действия нито от работодателя, нито от служителя. Въпреки това, работодателят може да носи отговорност за вреди, ако не спази срока на предизвестието при изтичане на срочния трудов договор. Последствието от „автоматичното“ изтичане е, че служителите имат по-малко сигурност със срочен трудов договор, тъй като работодателят вече не трябва да изпраща предизвестие (чрез разрешение за уволнение от UWV) или да се разпуска (чрез районния съд), за да се освободи на служителя. Прекратяването или прекратяването на трудовия договор трябва да настъпи при трудов договор за неопределено време. Има доста условия, свързани с тези форми на прекратяване.

Особено в лоши икономически времена срочният трудов договор се превърна в интересна възможност за работодателите.

Предложете срочен договор.

Има няколко основни момента, които трябва да имате предвид, преди да предложите договор:

Верижно подреждане: брой срочни договори

Трябва да имате предвид така нареченото верижно правило при срочен трудов договор. Това определя кога временният трудов договор се превръща в постоянен трудов договор. Съгласно тази наредба можете да сключите максимум три последователни временни трудови договори за 36 месеца. В колективния трудов договор могат да се прилагат други разпоредби

Сключвате ли повече от три последователни временни трудови договора? Или трудовите договори надвишават 36 месеца, включително интервали до 6 месеца? И няма ли разпоредба в колективния трудов договор, която да увеличава броя на договорите или този период? Тогава последният временен трудов договор автоматично се превръща в безсрочен трудов договор.

Трудовите договори са последователни, ако служителят е отсъствал от работа шест месеца или по-малко между тях. Искате ли да прекъснете веригата от трудови договори? След това трябва да осигурите повече от шест месеца.

Цао

Колективният трудов договор (CAO) понякога съдържа разпоредби за предлагане на срочен трудов договор. Например, колективен договор може да включва изключения от правилото за верига от договори. Помислете за разпоредби, позволяващи повече временни трудови договори за продължителни периоди. Вашата компания или индустрия има ли колективен трудов договор? След това проверете какво е регламентирано в тази област.

Равно третиране

Служителите трябва да могат да разчитат на равно третиране. Това важи и при предлагане на срочен трудов договор. Например, забранява се да не се подновява временният трудов договор на бременна или хронично болна служителка поради бременност или хронично заболяване.

Последователни работодатели

Има ли последователни работодатели? След това веригата от трудови договори продължава (и може да се брои). Следващите работодатели могат да бъдат случаят при придобиване на компания. Или ако служител е нает от агенция по заетостта и по-късно директно от работодател. След това служителят получава друг работодател, но продължава да изпълнява същата или подобна работа.

Съдържание на договора

Съдържанието на трудовия договор до голяма степен съответства на това на безсрочния трудов договор. Има обаче някои особености:

Продължителност

Срочният трудов договор трябва да посочва продължителността на трудовия договор. Срокът обикновено се обозначава с начална и крайна дата.

Възможно е също така временният трудов договор да не съдържа крайна дата, например в случай на трудов договор за срока на проект. Или за заместване на дългосрочно болен служител, докато не може да възобнови работата си самостоятелно. В тези случаи трябва да можете обективно да определите края на проекта или връщането на дългосрочно болния служител. Тогава краят на трудовия договор зависи от това обективно определение, а не от волята на служителя или работодателя.

Клауза за междинно предизвестие

Включването на клауза за временно прекратяване в срочен трудов договор е разумно. Тази клауза дава възможност за предсрочно прекратяване на трудовия договор. Не забравяйте да посочите срока на предизвестието. Имайте предвид, че не само работодателят може да прекрати предсрочно трудовия договор, но и служителят.

Изпитателен срок

Изпитателен срок се допуска само понякога при срочен трудов договор. Можете да се съгласите на изпитателен срок само при временни трудови договори със следната продължителност на договора:

  • Повече от шест месеца, но по-малко от две години: максимум един месец изпитателен срок;
  • 2 или повече години: максимум два месеца изпитателен срок;
  • Без крайна дата: максимум един месец изпитателен срок.

Клауза за състезание

От 1 януари 2015 г. е забранено включването на клауза за неконкуренция в срочен трудов договор. Изключението от това основно правило е, че клауза за неконкуренция може да бъде включена в срочен трудов договор, ако клаузата за неконкуренция е придружена от изложение на причините, показващи, че клаузата е необходима поради значителни бизнес или служебни интереси в от страна на работодателя. Следователно клауза за неконкуренция може да бъде включена в срочен трудов договор само в изключителни случаи.

Кога бързият договор се превръща в постоянен?

Безсрочен договор след три последователни временни договора

На служител автоматично се дава постоянен договор, ако:

  • Има повече от три временни договора с един и същ работодател, или;
  • Има повече от три временни договора с последователни работодатели за една и съща работа. (Например, ако служител първо работи чрез агенция по заетостта и след това се присъединява директно към работодателя), и;
  • Паузата (интервалът) между договорите е максимум 6 месеца. За временна периодична работа (не ограничена до сезонна работа), която може да се извършва до 9 месеца в годината, може да има максимум 3 месеца между договорите. Това обаче трябва да бъде включено в колективния договор и;
  • Третият договор на служителя изтича на или след 3 януари 1 г. и;
  • Други условия в колективния трудов договор няма, тъй като с предимство са уговорките в колективния трудов договор.

Постоянен договор след три години временни договори

Служител автоматично получава постоянен договор, ако:

  • Той е получил множество временни договори с един и същ работодател за повече от три години. Или за една и съща работа при последователни работодатели;
  • Има максимум 6 месеца между договорите (интервалът). За временна периодична работа (не ограничена до сезонна работа), която може да се извършва до 9 месеца в годината, може да има максимум 3 месеца между договорите. Това обаче трябва да бъде включено в колективния трудов договор;
  • Други условия в колективния трудов договор няма.

Изключения

Верижното правило важи само за някои. Нямате право на автоматично удължаване на постоянен договор в следните ситуации:

  • За договор за чиракуване за курс BBL (професионално обучение);
  • Възраст под 18 години с работно време до 12 часа седмично;
  • Временен работник с клауза за агенция;
  • Вие сте стажант;
  • Вие сте заместващ учител в начално училище в случай на заболяване на учител или помощен преподавателски персонал;
  • Имате AOW възраст. Работодателят може да даде на служителя шест временни договора за 4 години от възрастта за държавна пенсия.

Край на срочен трудов договор

Срочният трудов договор изтича в края на договорения период или след приключване на даден проект. Дали това е временен трудов договор за 6 месеца или повече? Ако е така, трябва да уведомите, т.е. да уведомите писмено дали желаете да продължите трудовия договор и ако да, при какви условия. Например, ако не продължите временния трудов договор. Най-добре би било да подадете предизвестие не по-късно от един месец преди края на трудовия договор. Ако не го направите, дължите обезщетение в размер на една месечна заплата. Или, ако уведомите твърде късно, пропорционална сума. Работодателят трябва да докаже, че е подал своевременно писмено предизвестие. Затова препоръчваме да изпратите известието с препоръчана поща и да запазите разписката за проследяване и проследяване. Понастоящем често се използва и имейл с потвърждение за получаване и четене.

Заключение

Разумно е както работодателят, така и служителят да имат необходимите договори (като срочни и безсрочни трудови договори), изготвени от адвокат. Специално за един работодател, едно изготвяне може да създаде модел, който той може да използва за всички бъдещи трудови договори. Между другото, ако междувременно възникнат проблеми (напр. уволнение или проблеми, свързани с веригата на попечителство), също е препоръчително да ангажирате адвокат. Добрият адвокат може да предотврати повече проблеми и да разреши вече възникнали проблеми.

Имате въпроси относно временни договори или искате изготвяне на договор? Ако е така, моля, свържете се с нас. Нашите адвокати са специализирани в трудово право и ще се радваме да ви помогнем!

 

Law & More