Клевета и клевета: обяснение на разликите

Клевета и клевета: обяснение на разликите 

Клеветата и клеветата са термини, произхождащи от Наказателния кодекс. Това са престъпления, наказуеми с глоби и дори присъди затвор, въпреки че в Холандия рядко някой се озовава зад решетките за клевета или клевета. Те са предимно наказателни термини. Но някой, виновен за клевета или клевета, също извършва противозаконно действие (чл. 6:162 от Гражданския кодекс) и следователно може да бъде преследван и по гражданското право, при което могат да бъдат поискани различни мерки в съкратено производство или производство по същество, като коригиране и премахване на незаконните изявления.

клевета

Законът определя клеветата (чл. 261 от Наказателния кодекс) като умишлено накърняване на честта или доброто име чрез набедяване на определен факт с цел огласяването му. Накратко: клевета възниква, когато някой съзнателно говори „лоши“ неща за друг човек, за да привлече вниманието на другите и да го постави в лоша светлина. Клеветата включва изявления, които се опитват да съсипят нечия репутация.

Клеветата е така нареченото „престъпление по жалба“ и се преследва, когато някой го съобщи. Изключения от този принцип са клеветата срещу публичен орган, публичен орган или институция и клеветата срещу заемащ длъжността държавен служител. В случай на клевета срещу починали лица, кръвните роднини трябва да докладват, ако искат наказателното преследване. Освен това няма наказание, когато деецът е действал при необходимата отбрана. Освен това човек не може да бъде осъден за клевета, ако е могъл да приеме добросъвестно, че обвиненото престъпление е действително и е било в обществен интерес то да бъде установено. 

Клевета

Освен клевета има и клевета (чл. 261 Sr). Клеветата е писмената форма на клевета. Клевета се ангажира с умишлено очерняне на някого публично чрез, например, статия във вестник или публичен форум на уебсайт. Клеветата в писания, които се четат на глас, също попада в клеветата. Подобно на клеветата, клеветата се преследва само когато жертвата съобщи за това престъпление.

Разлика между клевета и клевета

Клеветата (чл. 262 от Наказателния кодекс) включва публично обвинение срещу друго лице, като знае или е трябвало да знае, че тези обвинения са неоснователни. Границата с клеветата понякога може да бъде трудна за теглене. Ако знаете, че нещо не е вярно, то може да е клевета. Ако казвате истината, това никога не може да бъде клевета. Но това може да бъде клевета или клевета, защото казването на истината също може да бъде наказуемо (и следователно незаконно). Всъщност въпросът не е толкова дали някой лъже, а дали нечия чест и репутация са засегнати от въпросното обвинение.

Споразумение между клевета и клевета

Лицето, виновно за клевета или клевета, е изложено на риск от наказателно преследване. Лицето обаче също така извършва деликт (чл. 6:162 от Гражданския кодекс) и може да бъде съдено от жертвата по гражданскоправния път. Така например пострадалият може да иска обезщетение и да образува съкратено производство.

Опит за клевета и оклеветяване

Опитът за клевета или клевета също е наказуем. „опит за“ означава опит за извършване на клевета или клевета срещу друго лице. Изискване тук е да има начало на изпълнение на престъплението. Знаете ли, че някой ще публикува негативно съобщение за вас? И искате ли да предотвратите това? Тогава можете да поискате от съда по съкратеното производство да забрани това. За това ще ви трябва адвокат.

доклад

Хората или компаниите ежедневно биват обвинявани в измами, измами и други престъпления. Това е редът на деня в интернет, във вестниците или по телевизията и радиото. Но обвиненията трябва да могат да бъдат подкрепени с факти, особено ако тези обвинения са сериозни. Ако обвиненията са неоснователни, човекът, който е направил обвинението, може да бъде виновен за клевета, клевета или клевета. Тогава е добра идея да започнете с подаването на полицейски доклад. Можете да направите това сами или заедно с вашия адвокат. След това можете да предприемете следните стъпки:

Стъпка 1: проверете дали имате работа с клевета (писане) или клевета

Стъпка 2: Кажете на човека, че искате той да спре, и го помолете да изтрие съобщенията.

Съобщението във вестник ли е или онлайн? Помолете администратора да премахне съобщението.

Освен това уведомете, че ще предприемете правни действия, ако лицето не спре или не изтрие съобщенията.

Стъпка 3: Трудно е да се докаже, че някой целенасочено иска да накърни вашето „добро име“. Някой също може да говори негативно за вас, за да предупреди другите. Както клеветата, така и клеветата са криминални престъпления и „престъпление по жалба“. Това означава, че полицията може да направи нещо само ако вие сами подадете сигнал. Затова съберете възможно най-много доказателства за това, като например:

  • копия на съобщения, снимки, писма или други документи
  • WhatsApp съобщения, имейли или други съобщения в интернет
  • доклади от други, които са видели или чули нещо

Стъпка 4: Трябва да съобщите на полицията, ако искате да има наказателно дело. Прокурорът решава дали има достатъчно доказателства и започва наказателно дело.

Стъпка 5: Ако има достатъчно доказателства, прокурорът може да започне наказателно дело. Съдията може да наложи наказание, обикновено глоба. Освен това съдията може да реши, че лицето трябва да изтрие съобщението и да спре да разпространява нови съобщения. Имайте предвид, че едно наказателно дело може да отнеме много време.

Няма ли наказателно дело? Или искате публикациите да бъдат премахнати бързо? След това можете да заведете дело в граждански съд. В този случай можете да поискате следното:

  • премахнете съобщението.
  • забрана за публикуване на нови съобщения.
  • "коригиране". Това включва коригиране/възстановяване на предишното отчитане.
  • компенсация.
  • дузпа. Тогава нарушителят трябва да плати и глоба, ако не изпълни решението на съда.

Обезщетение за клевета и клевета

Въпреки че може да се докладва за клевета, тези престъпления рядко водят до присъда затвор, най-много до относително ниска глоба. Поради това много жертви избират да предприемат правни действия срещу извършителя (също) чрез гражданското право. Пострадалата страна има право на обезщетение съгласно Гражданския кодекс, ако обвинението или приписването е незаконно. Могат да бъдат претърпени различни видове щети. Основните са увреждане на репутацията и (за компаниите) увреждане на оборота.

рецидивизъм

Ако някой е повторен нарушител или е в съда за многократно извършване на клевета, клевета или клевета, той може да очаква по-високо наказание. Освен това трябва да се вземе предвид дали престъплението е едно продължавано деяние или отделни деяния.

Изправени ли сте срещу клевета или клевета? И искате ли повече информация за вашите права? Тогава не се колебайте да контакт Law & More адвокати. Нашите адвокати са много опитни и ще се радват да ви посъветват и съдействат в съдебни процедури. 

 

 

Law & More