Развод и родителско попечителство. Какво трябва да знаете?

Развод и родителско попечителство. Какво трябва да знаете?

Женен ли си или имаш регистрирано партньорство? В този случай нашият закон се основава на принципа на грижите и възпитанието на децата от двамата родители, съгласно член 1: 247 BW. Около 60,000 1 деца са изправени пред развод от родителите си всяка година. Въпреки това, дори след развода, децата имат право на равни грижи и възпитание както от родителите, така и от родителите, които имат съвместно попечителство, продължават да упражняват съвместно тази власт съгласно член 251: XNUMX от Нидерландския граждански кодекс. За разлика от миналото, родителите следователно остават отговорни за съвместната родителска власт.

Родителското попечителство може да бъде описано като цяло от правата и задълженията, които родителите имат по отношение на възпитанието и грижите за малолетните си деца и се отнася до следните аспекти: личността на непълнолетния, управлението на неговите активи и представителството в гражданските актове както в и извънсъдебно. По-конкретно, тя се отнася до отговорността на родителите за развитието на личността, психическото и физическото благополучие и безопасността на детето, което изключва използването на психическо или физическо насилие. Освен това от 2009 г. попечителството включва и задължението на родителя да подобри развитието на връзката между детето и другия родител. В крайна сметка законодателят счита, че е в най-добрия интерес на детето да има личен контакт и с двамата родители.

Независимо от това са възможни ситуации, при които продължаването на родителския авторитет на и по този начин личният контакт с един от родителите след развода не е възможно или желателно. Ето защо член 1: 251а от Нидерландския граждански кодекс съдържа по изключение от принципа възможността съдът да наложи съвместното попечителство над детето на един родител след развода. Тъй като това е изключителна ситуация, съдът ще предостави родителски правомощия само по две причини:

  1. ако има неприемлив риск детето да се хване в капан или да се изгуби между родителите и не се очаква да се постигне достатъчно подобрение в обозримо бъдеще, или
  2. ако в противен случай е необходима промяна на родителските права в най-добрия интерес на детето.

Първият критерий

Първият критерий е разработен в съдебната практика и оценката дали този критерий е изпълнен е много казуистична. Например липсата на добра комуникация между родителите и простото неспазване на условията за родителски достъп не означава автоматично, че в най-добрия интерес на детето родителските правомощия трябва да бъдат предоставени на един от родителите. [1] Докато исканията за премахване на съвместно попечителство и предоставяне на еднолично попечителство на един от родителите в случаите, когато някаква форма на комуникация е напълно отсъствала [2], вероятно е имало сериозно домашно насилие, преследване, заплахи [3] или при които грижещият се родител систематично е разочарован от другия родител [4]. По отношение на втория критерий, мотивите трябва да бъдат обосновани с достатъчно факти, че родителският орган с една глава е необходим в най-добрия интерес на детето. Пример за този критерий е ситуацията, при която трябва да се вземат важни решения за детето и родителите не са в състояние да се консултират за детето в обозримо бъдеще и да позволят вземането на решения да се извършва адекватно и бързо, което е в противоречие с интересите на детето. [5] Като цяло съдията не е склонен да преобразува съвместното попечителство в едноглавно попечителство, със сигурност през първия период след развода.

Искате ли да имате родителска власт над децата си сами след развода си? В този случай трябва да започнете производство, като подадете искане за получаване на родителски правомощия до съда. Петицията трябва да съдържа причина, поради която искате да имате попечителство само над детето. За тази процедура е необходим адвокат. Вашият адвокат подготвя искането, определя кои допълнителни документи трябва да приложи и изпраща искането до съда. Ако е подадено искане за еднолично попечителство, другият родител или други заинтересовани страни ще получат възможност да отговорят на това искане. Веднъж в съда, процедурата по предоставяне на родителски правомощия може да отнеме много време: минимум от 3 месеца до повече от 1 година, в зависимост от сложността на делото.

При сериозни конфликтни случаи съдията обикновено моли Съвета за грижа и закрила на детето да проведе разследване и да даде съвети (член 810, параграф 1 от ДКПП). Ако съветът започне разследване по искане на съдията, това по дефиниция ще доведе до забавяне на производството. Целта на такова разследване от Съвета за отглеждане и закрила на детето е да подпомогне родителите при разрешаването на конфликта им относно попечителството в най-добрия интерес на детето. Само ако това не доведе до резултати в рамките на 4 седмици, съветът ще пристъпи към събиране на необходимата информация и ще даде съвет. Впоследствие съдът може да уважи или отхвърли искането за родителска власт. Обикновено съдията удовлетворява искането, ако счита, че условията за искането са изпълнени, няма възражение срещу искането за попечителство и попечителството е в най-добрия интерес на детето. В други случаи съдията ще отхвърли искането.

At Law & More разбираме, че разводът е емоционално труден момент за вас. В същото време е разумно да помислите за родителската власт над децата си. Доброто разбиране на ситуацията и вариантите е важно. Law & More може да ви помогне да определите правното си положение и, ако желаете, свалете молбата за получаване на един родителски авторитет. Познавате ли се в някоя от описаните по-горе ситуации, искате ли да сте единственият родител, който упражнява попечителството над детето си или имате други въпроси? Моля, свържете се с адвокатите на Law & More.

[1] HR 10 септември 1999 г., ECLI: NL: HR: 1999: ZC2963; HR 19 април 2002 г., ECLI: NL: PHR: 2002: AD9143.

[2] HR 30 септември 2011 г., ECLI: NL: HR: 2011: BQ8782.

[3] Hof 's-Hertogenbosch 1 март 2011 г., ECLI: NL: GHSGR: 2011: BP6694.

[4] HR 9 юли 2010 г. ECLI: NL: HR: 2010: BM4301.

[5] Хоф Amsterdam 8 август 2017 г., ECLI:NL:GHAMS:2017:3228.

Law & More