Развод в Холандия за нехоландски граждани Изображение

Развод в Холандия за нехоландски граждани

Когато двама холандски партньори, женени в Холандия и живеещи в Холандия, искат да се разведат, холандският съд естествено има юрисдикцията да произнесе този развод. Но какво да кажем, когато става въпрос за двама чуждестранни партньори, женени в чужбина? Напоследък редовно получаваме въпроси относно украински бежанци, които искат да се разведат в Холандия. Но възможно ли е това?

Молба за развод не може да бъде подадена в нито една държава. Трябва да има някаква връзка между партньорите и държавата на подаване. Дали холандският съд е компетентен да разгледа молба за развод зависи от правилата за компетентност на Европейската Брюкселска конвенция II-ter. Съгласно тази конвенция холандският съд може да разреши развод, наред с други неща, ако съпрузите имат обичайно местопребиваване в Нидерландия.

За да се определи дали обичайното местопребиваване е в Нидерландия, е необходимо да се разгледа къде съпрузите са установили центъра на своите интереси, възнамерявайки да го направят постоянен. За да се определи обичайното местопребиваване, трябва да се вземат предвид фактическите обстоятелства по конкретния случай. Те могат да включват регистрация в общината, членство в местния тенис клуб, някои приятели или роднини и работа или обучение. Трябва да има лични, социални или професионални обстоятелства, които показват трайни връзки с определена страна. Просто казано, обичайното местопребиваване е мястото, където в момента се намира центърът на живота на човека. Ако обичайното местопребиваване на партньорите е в Холандия, холандският съд може да постанови развода. В някои случаи се изисква само единият от партньорите да има обичайно местопребиваване в Холандия.

Въпреки че в много случаи пребиваването на украинските бежанци в Нидерландия е временно, все пак може да се установи, че обичайното пребиваване е в Холандия. Дали това е така се определя от конкретните факти и обстоятелства на лицата.

Вие и вашият партньор не сте холандци, но искате да се разведете в Холандия? Ако е така, моля, свържете се с нас. Нашите семейни адвокати специализирате в (международни) разводи и ще се радваме да ви помогнем!

Law & More