Процедурата по възражение

Процедурата по възражение

Когато бъдете призовани, имате възможност да се защитите срещу исковете в призовката. Призоваването означава, че от вас се изисква официално да се явите в съда. Ако не се съобразите и не се явите в съда на посочената дата, съдът ще отпусне задочно срещу вас. Дори и да не платите съдебната такса (навреме), която е приносът към разходите за правосъдие, съдията може да постанови съдебно решение задочно. Терминът „задочно“ се отнася до ситуацията, в която съдебно дело се гледа без ваше присъствие. Ако бъдете основателно призован като ответник, но не се явите, най-вероятно е искът на другата страна да бъде уважен в неизпълнение.

Ако не се явите в съда, след като сте били призовани, това не означава, че вече нямате шанс да се защитите. Има две възможности да ви защитят срещу претенциите на другата страна:

  • Почистване задочно: ако вие като ответник не се явите в производството, съдът ще ви предостави задочно. Въпреки това ще има известно време между неприсъствието и съдебното решение задочно. Междувременно можете да чистите задочно. Пречистването на неизпълнението означава, че все пак ще се явите в производството или ще продължите да плащате съдебната такса.
  • възражение: ако е постановено задочно решение, вече не е възможно да се пречисти задочно. В този случай възражението е единственият начин да ви защити срещу твърденията на другата страна в съдебното решение.

Процедурата по възражение

Как да настроите възражение?

Възражението се задава чрез връчване на призовка за съпротива. Това възобновява производството. Тази призовка трябва да съдържа защитата срещу иска. Във възражението ви призовавате, като ответник, следователно аргументирате защо смятате, че съдът неправилно е уважил иска на ищеца. Призоваването на възражение трябва да отговаря на редица законови изисквания. Те включват същите изисквания като обикновените призовки. Ето защо е разумно да се обърнете към адвокат при Law & More да състави призовка за възражение.

В рамките на какъв срок трябва да подадете възражение?

Срокът за издаване на възражение е четири седмици. За ответниците, живеещи в чужбина, срокът за подаване на възражение е осем седмици. Периодът от четири или осем седмици може да започне в три момента:

  • Периодът може да започне, след като съдебният изпълнител е постановил решението в неизпълнение на ответника;
  • Срокът може да започне, ако вие като ответник извършите деяние, в резултат на което сте запознати със съдебното решение или с връчването му. На практика това се означава и като акт на познаване;
  • Периодът може да започне и в деня на изпълнение на решението.

Няма ред за приоритет между тези различни времеви граници. Обмисля се периодът, който започва първо.

Какви са последиците от възражението?

Ако започнете възражение, делото ще бъде възобновено, както винаги, и все още ще можете да изложите защитите си. Възражението се подава пред същия съд, който е издал решението. Съгласно закона възражението спира изпълнението на съдебното решение задочно, освен ако съдебното решение не бъде обявено за временно изпълняващо. Повечето решения по неизпълнение са обявени за временно изпълними от съда. Това означава, че решението може да бъде изпълнено, дори ако е подадено възражение. Следователно решението няма да бъде спряно, ако съдът го е обявил за временно изпълним. След това ищецът може да наложи директно съдебното решение.

Ако не подадете възражение в рамките на определения срок, решението за неизпълнение ще стане res judicata. Това означава, че след това няма да ви бъде достъпно друго правно средство за защита и че решението по неизпълнение ще стане окончателно и неотменимо. В такъв случай вие сте обвързани от решението. Ето защо е много важно да подадете възражение навреме.

Можете ли да възразите и в процедура за кандидатстване?

В горното е разгледано възражението по призовка. Процедурата за кандидатстване се различава от процедурата за призоваване. Вместо да се обръща към противоположната страна, молба е адресирана до съда. След това съдията изпраща копия на всички заинтересовани страни и им дава възможност да реагират на молбата. Противно на процедурата за призоваване, процедура за кандидатстване не се предоставя задочно, ако не се явите. Това означава, че процедурата за възражение не е достъпна за вас. Вярно е, че законът не предвижда, че в процедура на подаване на молба съдът ще уважи искането, освен ако искането не изглежда незаконно или неоснователно, но на практика това често се случва. Ето защо е важно да подадете средство за защита, ако не сте съгласни с решението на съда. В производството за кандидатстване е на разположение само обжалването и впоследствие касационното обжалване.

Осъждани ли сте задочно? И искате ли да изчистите присъдата си задочно или да възразите с призоваване на опозиция? Или искате да подадете жалба или касационна жалба в процедура за кандидатстване? Адвокатите в Law & More са готови да ви помогнат в съдебни производства и са доволни да мислят заедно с вас.

Law & More