Промяна на имената

Промяна на имената

Изберете едно или повече собствени имена за деца

По принцип родителите са свободни да избират едно или повече имена за своите деца. В крайна сметка обаче може да не сте доволни от избраното име. Искате ли да промените името или името на детето си? Тогава трябва да следите редица важни неща. В крайна сметка, смяната на името не е „просто“ възможна.

Промяна на имената

Първо, трябва да имате основателна причина да промените името, като например:

  • Осиновяване или натурализация. В резултат на това може да сте готови за нов старт, в който искате да се дистанцирате от миналото си или след програма за интеграция от предишното ви гражданство чрез ново име.
  • Промяна на пол. По принцип тази причина говори сама за себе си. В крайна сметка е напълно възможно вашето име в резултат вече да не съвпада с вашия човек или пол и се нуждае от промяна.
  • Можете също така да искате да се дистанцирате от вярата си и следователно да промените типичното си религиозно име. И обратното, разбира се също е възможно, като вземете типично религиозно първо име, което искате да засилите връзката с вашата религия.
  • Тормоз или дискриминация. И накрая, възможно е вашето име или името на вашето дете, поради неговото изписване, да предизвика лоши асоциации или толкова необичайно, колкото да доведе до редици на чума.

В споменатите случаи, разбира се, различно име ще предложи решение. Освен това, едно име не трябва да е неподходящо и да съдържа клетва или да бъде същото като съществуващо фамилно име, освен ако това също не е нормално име.

Имате ли основателна причина и искате ли да промените името или името на детето си? Тогава ти трябва адвокат. Адвокатът ще изпрати писмо до съда от ваше име с искане за различно име. Такова писмо е известно и като приложение. За тази цел трябва да предоставите на своя адвокат необходимите документи, като копие на паспорта, автентично копие на акта за раждане и оригиналния извлечение от БРП.

Процедурата в съда обикновено се извършва в писмена форма и не е необходимо да се явявате в съда. Изслушването обаче е възможно, ако след като прочете молбата, съдията се нуждае от повече информация, за да реши, заинтересована страна, например един от родителите, не е съгласна с искането или ако съдът види друга причина за това.

Съдът обикновено също постановява писмено решението си. Времето между молбата и съдебното решение на практика е около 1-2 месеца. Ако съдът удовлетвори вашето искане, съдът ще предаде новото име на общината, където вие или вашето дете сте регистрирани. След положително решение на съда, общината обикновено разполага с 8 седмици, за да промени първото име в своята общинска база данни за лични записи (GBA), преди да можете да кандидатствате за нов документ за самоличност или шофьорска книжка с новото име.

Съдът може също да вземе различно решение и да отхвърли вашето искане, ако съдът прецени, че няма достатъчно причини да промените вашето име или името на детето си. В такъв случай можете да обжалвате пред по-горестоящия съд в рамките на три месеца. Ако не сте съгласни с решението на апелативния съд, в рамките на 3 месеца можете да поискате от Върховния касационен съд да отмени решението на апелативния съд. Трябва да бъдете подпомогнати от адвокат както при обжалване, така и по касация.

Искате ли да промените вашето име или името на детето си? Моля свържете се Law & More, при Law & More ние разбираме, че промяната може да има много причини и причината варира в зависимост от човек. Ето защо използваме личен подход. Нашите адвокати не само могат да ви предоставят съвети, но и да ви помогнат с приложението да промените името или да помогнете по време на съдебно производство.

Law & More