Признаване и изпълнение на чуждестранни съдебни решения в Холандия

Признаване и изпълнение на чуждестранни съдебни решения в Холандия

Може ли съдебно решение, издадено в чужбина, да бъде признато и/или изпълнено в Холандия? Това е често задаван въпрос в правната практика, който редовно разглежда международни страни и спорове. Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Доктрината за признаване и изпълнение на чуждестранни съдебни решения е доста сложна поради различни закони и разпоредби. Този блог предоставя кратко обяснение на приложимите закони и разпоредби в контекста на признаване за изпълнение на чуждестранни съдебни решения в Холандия. Въз основа на това горният въпрос ще бъде отговорен в този блог.

Що се отнася до признаването и изпълнението на чуждестранни съдебни решения, член 431 от Гражданския процесуален кодекс (DCCP) е централен в Холандия. Това предвижда следното:

'1. При спазване на разпоредбите на членове 985-994 нито решенията, постановени от чуждестранни съдилища, нито автентичните актове, съставени извън Нидерландия, не могат да бъдат изпълнявани в Нидерландия.

2. Делата могат да се разглеждат и решават отново в холандския съд. “

Член 431, параграф 1 DCCP - изпълнение на чуждестранно съдебно решение

Първият параграф на чл. 431 DCCP се занимава с изпълнението на чуждестранни съдебни решения и е ясен: основният принцип е, че чуждестранните съдебни решения не могат да бъдат изпълнени в Холандия. Първият параграф на горепосочения член обаче отива по-далеч и предвижда, че има и изключение от основния принцип, а именно в случаите, предвидени в членове 985-994 DCCP.

Членове 985-994 DCCP съдържат общи правила за процедурата за налагане на принудителни права на собственост, създадени в чужди държави. Тези общи правила, известни също като процедура по екзекватура, се прилагат съгласно член 985, параграф 1 от DCCP само в случай, че „решение, постановено от съда на чужда държава, е в сила в Нидерландия по силата на договор или по силата на Законът'.

На европейско (ЕС) ниво например съществуват следните съответни регламенти в този контекст:

  • Регламент EEX по международни граждански и търговски въпроси
  • Регламент за Ibis относно международния развод и родителската отговорност
  • Регламент за издръжка относно Международната издръжка на деца и съпрузи
  • Регламент за имущественото право на съпрузите относно международното право на съпружеска собственост
  • Регламент за партньорство относно Закона за собствеността на международното партньорство
  • Наредба за наследството относно международното право на наследство

Ако чуждестранно съдебно решение е изпълнимо в Холандия по силата на закон или договор, това решение не представлява автоматично изпълняема заповед, така че да може да бъде изпълнено. За тази цел от холандския съд първо трябва да се поиска да предостави разрешението за изпълнение, описано в член 985 DCCP. Това не означава, че делото ще бъде разгледано отново. Това не е така, съгласно член 985 Rv. Съществуват обаче критерии, въз основа на които съдът преценява дали отпускът ще бъде отпуснат или не. Точните критерии са посочени в закона или договора, въз основа на които решението е в сила.

Член 431, параграф 2 DCCP - признаване на чуждестранно съдебно решение

В случай, че няма договор за изпълнение между Нидерландия и чуждата държава, чуждестранно решение съгласно чл. 431, параграф 1 DCCP в Нидерландия не отговаря на условията за изпълнение. Пример за това е руска присъда. В крайна сметка няма договор между Кралство Нидерландия и Руската федерация, който да урежда взаимното признаване и изпълнение на съдебни решения по граждански и търговски дела.

Ако въпреки това страна желае да изпълни чуждестранно съдебно решение, което не може да бъде изпълнено по силата на договор или закон, член 431, параграф 2 от DCCP предлага алтернатива. Втора алинея на член 431 DCCP предвижда, че страна, в чиято полза присъдата е произнесена в чуждестранното решение, може да заведе производството отново пред холандския съд, за да получи съпоставимо решение, което може да бъде изпълнено. Фактът, че чужд съд вече е взел решение по същия спор, не пречи спорът да бъде изправен отново пред холандския съд.

В това ново производство съгласно член 431, параграф 2 DCCP, холандският съд ще „прецени във всеки конкретен случай дали и до каква степен правомощието трябва да бъде приписано на чуждестранно решение“ (HR 14 ноември 1924 г., NJ 1925 г., Бонтмантел). Основният принцип тук е, че чуждестранно съдебно решение (придобило сила на res judicata) се признава в Холандия, ако следните минимални изисквания са разработени в решението на Върховния съд от 26 септември 2014 г. (ECLI: NL: HR: 2014: 2838, Газпромбанк) е завършено:

  1. компетентността на съда, постановил чуждестранното решение, се основава на основание за юрисдикция, общоприемливо по международните стандарти;
  2. чуждестранното решение е постановено в съдебна процедура, която отговаря на изискванията на законосъобразния процес и с достатъчни гаранции;
  3. признаването на чуждестранното съдебно решение не е в противоречие с холандския обществен ред;
  4. не става въпрос за ситуация, в която чуждестранното решение е несъвместимо с решение на холандски съд, постановено между страните, или с предишно решение на чуждестранен съд, постановено между същите страни в спор по същия въпрос и се основава по същата причина.

Ако горепосочените условия са изпълнени, не може да се предприеме съществено разглеждане на делото и холандският съд може да е достатъчен с присъда на другата страна по това, към което вече е бил осъден в чуждестранното решение. Моля, обърнете внимание, че в тази система, разработена в съдебната практика, чуждестранното съдебно решение не се обявява за „подлежащо на изпълнение“, но в холандско съдебно решение се дава нова присъда, която съответства на присъдата в чуждестранното съдебно решение.

Ако условията от а) до г) не са изпълнени, съдът все още ще трябва да разгледа съдържанието на делото по същество. Дали и ако да, каква доказателствена стойност трябва да бъде присвоена на чуждестранното решение (не отговарящо на условията за признаване), е оставено на преценката на съдията. От съдебната практика изглежда, че що се отнася до условията за обществен ред, холандският съд придава стойност на принципа на правото на изслушване. Това означава, че ако чуждестранното решение е постановено в нарушение на този принцип, признаването му вероятно ще бъде в противоречие с обществения ред.

Участвате ли в международен правен спор и искате ли чуждестранното ви решение да бъде признато или изпълнено в Холандия? Моля свържете се Law & More, при Law & More, ние разбираме, че международно-правните спорове са сложни и могат да имат далечни последици за страните. Защото Law & MoreАдвокатите на Русия използват личен, но адекватен подход. Заедно с вас те анализират ситуацията ви и очертават следващите стъпки, които трябва да се предприемат. Ако е необходимо, нашите адвокати, които са експерти в областта на международното и процесуалното право, също ще се радват да ви съдействат при всяко признаване или изпълнение.

Law & More