временен договор

Обезщетение при преход за трудов договор: Как работи?

При определени обстоятелства служител, чийто трудов договор изтича, има право на законово определено обезщетение. Това се нарича още плащане за преход, което има за цел да улесни прехода към друга работа или за евентуално обучение. Но какви са правилата относно това преходно плащане: кога служителят има право на него и колко точно е преходното плащане? Правилата относно плащането за преход (временен договор) се обсъждат последователно в този блог.

Обезщетение при преход за трудов договор: Как работи?

Право на плащане при преход

Съгласно чл. 7: 673, параграф 1 от Нидерландския граждански кодекс, служител има право на преходно плащане, което може да се използва и за цели, които не са свързани с работата. Изкуство. 7: 673 BW посочва в кои случаи работодателят е длъжен да плати това.

Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя по инициатива на служителя
чрез анулиране право на плащане при преход няма право*
чрез разтваряне право на плащане при преход няма право*
по силата на закона без продължение право на плащане при преход няма право *

* Служителят има право на преходно плащане само ако това е резултат от сериозно виновни действия или бездействия от страна на работодателя. Такъв е случаят само в много сериозни случаи като сексуален тормоз и расизъм.

Изключения

В някои случаи обаче работодателят не дължи преходно плащане. Изключенията са:

  • служителят е по -млад от осемнадесет и е работил средно по -малко от дванадесет часа седмично;
  • трудовият договор със служител, навършил пенсионна възраст, се прекратява;
  • прекратяването на трудовия договор е резултат от сериозно виновни действия от страна на служителя;
  • работодателят е обявен в несъстоятелност или под мораториум;
  • колективният трудов договор предвижда, че вместо преходно плащане можете да получите заместваща провизия, ако уволнението е станало по икономически причини. Това заместващо съоръжение, разбира се, е предмет на определени условия.

Размер на преходното плащане

Преходното плащане възлиза на 1/3 от брутната месечна заплата за година трудов стаж (от първия работен ден).

Следната формула се използва за всички останали дни, но и за заетост, продължила по -малко от година: (брутна заплата, получена върху останалата част от трудовия договор /брутна месечна заплата) x (1/3 брутна месечна заплата /12) .

Следователно точната сума на преходното плащане зависи от заплатата и продължителността, през която служителят е работил при работодателя. Що се отнася до месечната заплата, трябва да се добавят и надбавките за отпуск и други надбавки като бонуси и надбавки за извънреден труд. Що се отнася до работното време, последователните договори на служителя със същия работодател също трябва да бъдат добавени към изчислението на броя на годините на трудов стаж. Договорите на последователен работодател, например, ако служителят първоначално е работил за работодателя чрез агенция по заетостта, също трябва да се добавят. Ако е имало интервал от повече от 6 месеца между два трудови договора на служителя, старият договор вече не се включва в изчисляването на броя на годините на трудов стаж за изчисляване на преходното плащане. Годините, през които служителят е бил болен, също се включват в броя на отработените години. В крайна сметка, ако служител е бил болен дълго време с изплащане на заплата и работодателят го уволнява след две години, той все още има право на преходно плащане.

Максималното преходно плащане, което работодателят трябва да плати, е 84,000 2021 евро (през 84,000 г.) и се коригира годишно. Ако служителят надвиши тази максимална сума въз основа на горния метод на изчисление, той ще получи само 2021 XNUMX евро преходно плащане през XNUMX г.

От 1 януари 2020 г. вече не се прилага, че трудовият договор трябва да е продължил поне две години за право на плащане при преход. От 2020 г. всеки служител, включително служител с временен договор, има право на преходно плащане от първия работен ден.

Служител ли сте и смятате ли, че имате право на преходно плащане (и не сте ли го получили)? Или сте работодател и се чудите дали сте длъжни да плащате на служителя си преходно плащане? Моля свържете се Law & More по телефон или електронна поща. Нашите специализирани и експертни адвокати в областта на трудовото право с удоволствие ще ви помогнат.

Law & More