Прехвърляне на ангажимент

Прехвърляне на ангажимент

Ако планирате да прехвърлите компания на друг или да поемете нечия друга фирма, може да се чудите дали това поемане се отнася и за персонала. В зависимост от причината, поради която компанията се поема и как се извършва поглъщането, това може или не може да бъде желателно. Например, част от компанията поема ли се от компания, която има малък опит с подобни бизнес дейности? В този случай може да е добре да поемете специализираните служители и да им позволите да продължат с нормалните си дейности. От друга страна, има ли сливане на две подобни компании, за да се спестят разходи? Тогава определени служители може да са по-малко желани, тъй като някои длъжности вече са запълнени и могат да се направят значителни икономии на разходите за труд. Дали служителите трябва да бъдат поети, зависи от приложимостта на регламента за „прехвърляне на предприятие“. В тази статия обясняваме кога е така и какви са последиците.

Прехвърляне на ангажимент

Кога има прехвърляне на предприятие?

Когато има прехвърляне на предприятие следва от раздел 7: 662 от нидерландския граждански кодекс. Този раздел гласи, че трябва да има прехвърляне в резултат на споразумение, сливане или разделяне на икономическа единица, която запазва своята идентичност. Икономическа единица е „група от организирани ресурси, посветени на упражняването на икономическа дейност, независимо дали тази дейност е централна или спомагателна“. Тъй като на практика поглъщанията се извършват по най-различни начини, това правно определение не предлага ясни насоки. Следователно тълкуването му силно зависи от обстоятелствата по делото.

Съдиите обикновено имат доста широко тълкуване на прехвърлянето на предприятие, тъй като нашата правна система отдава голямо значение на защитата на служителите. Въз основа на съществуващата съдебна практика може да се заключи, че последната фраза „икономически субект, запазващ своята идентичност“ е най-важна. Това обикновено се отнася до постоянно поглъщане на част от компанията и свързаните с нея активи, търговски наименования, администрация и, разбира се, персонал. Ако е включен само отделен аспект от това, обикновено няма прехвърляне на ангажимент, освен ако този аспект не е решаващ за самоличността на предприятието.

Накратко, обикновено има прехвърляне на предприятие веднага щом поглъщането включва цялостна част от предприятие с цел извършване на икономическа дейност, която също се характеризира със собствената си идентичност, която се запазва след поглъщането. Следователно прехвърлянето на (част от) бизнес с не временен характер скоро представлява прехвърляне на предприятие. Случаят, в който изрично няма прехвърляне на предприятие, е сливане на акции. В такъв случай служителите остават на служба в същата компания, тъй като има само промяна в самоличността на акционерите.

Последици от прехвърляне на предприятие

При прехвърляне на предприятие по принцип целият персонал, съставляващ част от икономическата дейност, се прехвърля при условията на трудовия договор и колективния трудов договор в сила с предишния работодател. Следователно не е необходимо да се сключва нов трудов договор. Това важи и ако страните не са запознати с прилагането на прехвърлянето на предприятие и за служителите, за които приобретателят не е знаел по време на поглъщането. Новият работодател няма право да уволнява служителите поради прехвърлянето на предприятието. Също така предишният работодател носи отговорност заедно с новия работодател още една година за изпълнение на задълженията от трудовия договор, възникнали преди прехвърлянето на предприятието.

Не всички условия на работа се прехвърлят на новия работодател. Пенсионната схема е изключение от това. Това означава, че работодателят може да приложи същата пенсионна схема за новите служители, както и за настоящите си служители, ако това е декларирано навреме за трансфера. Тези последици се отнасят за всички служители, с които прехвърлящата компания е в експлоатация по време на прехвърлянето. Това се отнася и за служители, които са негодни за работа, болни или на временни договори. Ако служителят не желае да се прехвърля в предприятието, той / тя може изрично да заяви, че желае да прекрати трудовия договор. Възможно е да се договарят за условията на работа след прехвърлянето на компанията. Преди това обаче старите условия на заетост трябва да бъдат прехвърлени на новия работодател.

Тази статия описва, че легалната дефиниция за прехвърляне на предприятие се изпълнява доста скоро на практика и че това има големи последици по отношение на задълженията към служителите на предприятието. А именно прехвърлянето на предприятие е случаят, когато дадена икономическа единица на предприятието се поема от друго за временен период, при което идентичността на дейността се запазва. В резултат на регламента за прехвърляне на предприятието поемащото лице трябва да наеме служителите на (частта) от прехвърленото предприятие при условията на заетост, които вече се прилагат за тях. Следователно новият работодател няма право да уволнява служителите поради прехвърлянето на предприятието. Искате ли да научите повече за прехвърлянето на ангажимента и дали това правило се прилага при вашите конкретни обстоятелства? Тогава моля свържете се Law & More. Нашите адвокати са специализирани в корпоративното право и трудовото право и с удоволствие ще ви помогнат!

Law & More