Помощ, арестуван съм Изображение

Помощ, арестуван съм

Когато бъдете спрян като заподозрян от разследващ полицай, той има право да установи самоличността ви, за да знае с кого си има работа.

Въпреки това арестът на заподозрян може да стане по два начина, с червени ръце или без.

С червени ръце

Засичан ли сте в извършване на криминално престъпление? Тогава всеки може да ви арестува. Когато разследващ полицай направи това, той ще ви отведе направо на мястото за разпит. Първото нещо, което ще ви каже разследващ полицай, когато ви арестува на местопрестъплението, е: „Имате право да мълчите и имате право на адвокат“. Като заподозрян имате права, когато бъдете арестуван, и трябва да вземете под внимание тези права. Например, не сте длъжни да отговаряте на въпроси, адвокат може да ви помогне, имате право на преводач и можете да прегледате документите си по делото. След това разследващият полицай също има права при вашия арест. Например, разследващ полицай може да претърси всяко място и да прегледа всички дрехи или предмети, които носите.

Не с червени ръце

Ако сте заподозрен в извършване на престъпление с ръка, ще бъдете арестуван от разследващ служител по нареждане на прокурора. Това подозрение обаче трябва да е свързано с престъпление, за което е разрешено предварително задържане. Това са престъпления, за които е наложено наказание лишаване от свобода от четири или повече години. Предварителният арест е, когато заподозреният е задържан в килия, докато чака решението на съдията.

Разследването

След като бъдете задържан, ще бъдете отведен от разследващия полицай до мястото за разпит. Това изслушване е обвинение пред помощник-прокурора или самия прокурор. След обвинението прокурорът може да реши дали да освободи заподозрения или да го задържи за по-нататъшно разследване. В последния случай можете да бъдете задържани до девет часа. Освен ако не сте заподозрен в престъпление, за което е разрешено предварително задържане, можете да бъдете задържан до девет часа. Важно е да знаете, че времето между 00:00 и 09:00 не се зачита. Така че, ако ви арестуват в 23:00 часа, деветчасовият срок изтича в 17:00 часа. След разпита от прокурора той може да реши дали е разумно да ви задържи за по-дълъг период от време в интерес на разследването. Това се нарича задържане под стража и е възможно само за престъпления, за които е разрешена мярка за неотклонение. Задържането продължава най-много три дни, освен ако прокурорът прецени, че това е неотложно, като в този случай трите дни се удължават с още три дни. След като ви разпита прокурорът, ще бъдете изслушан от съдия-следователя.

Можете да подадете молба за освобождаване до съдия-следователя, тъй като задържането е незаконосъобразно. Това означава, че смятате, че не е трябвало да бъдете задържан и искате да бъдете освободен. След това съдията-разследвач може да реши това. Ще бъдете освободен, ако това бъде разрешено, и ще бъдете върнат в полицейския арест, ако бъде отказано.

Временно задържане

След мярката за неотклонение съдията може да издаде заповед за задържането Ви по разпореждане на прокурора. Това става в арест или полицейски участък и продължава максимум четиринадесет дни. Заповедта за задържане е първата фаза на предварителното задържане. Да предположим, че прокурорът сметне за необходимо да ви остави в следствения арест за повече време след този период. В този случай съдът може да постанови задържане под стража по искане на прокурора. След това ще бъдете задържан за максимум още 90 дни. След това съдът ще реши и вие ще разберете дали ще бъдете наказан или освободен. Броят дни, в които сте били задържани от полицията, мярка за задържане или заповед за задържане, се нарича предварително задържане. При постановяване на присъдата съдията може да реши да намали присъдата ви, като приспадне мярката за неотклонение от броя дни/месеци/години, които ще трябва да прекарате в затвора.

Law & More