Получаване на холандско гражданство

Получаване на холандско гражданство

Искате ли да дойдете в Холандия, за да работите, да учите или да останете със семейството/партньора си? Разрешение за пребиваване може да бъде издадено, ако имате законна цел на престой. Службата за имиграция и натурализация (IND) издава разрешения за пребиваване както за временно, така и за постоянно пребиваване в зависимост от вашата ситуация.

След непрекъснато законно пребиваване в Нидерландия от поне пет години е възможно да се кандидатства за разрешение за постоянно пребиваване. Ако са изпълнени някои допълнителни строги условия, дори е възможно да се кандидатства за холандско гражданство чрез натурализация. Натурализацията е сложна и скъпа процедура за кандидатстване в общината. Процедурата може да отнеме по-малко от една година до две години. В този блог ще обсъдя на кои условия, наред с други, трябва да отговаряте, за да кандидатствате за натурализация.

Предвид сложния характер на процедурата, препоръчително е да наемете адвокат, който да ви преведе през процеса и да се съсредоточи върху вашата конкретна и индивидуална ситуация. В крайна сметка няма да получите обратно високата такса за кандидатстване в случай на отрицателно решение.

натурализация

Условия

Натурализацията изисква да сте навършили 18 години и да живеете в Холандия непрекъснато в продължение на 5 години или повече с валидно разрешение за пребиваване. В момента, в който кандидатствате за натурализация, е важно да имате едно от разрешенията за пребиваване, изброени по-долу:

  • Разрешение за пребиваване убежище безсрочно или редовно безсрочно;
  • Разрешение за дългосрочно пребиваване в ЕС;
  • Разрешение за срочно пребиваване с невременна цел на пребиваване;
  • Документ за пребиваване като член на семейството на гражданин на Съюза;
  • Националност на държава от ЕС, ЕИП или Швейцария; или
  • Документ за пребиваване Член 50 Споразумение за оттегляне Брекзит (Споразумение за оттегляне от ДЕС) за граждани на Обединеното кралство и членове на техните семейства.

За положителен резултат е важно също така да не представлявате опасност за обществения ред или националната сигурност на Холандия. И накрая, трябва да сте готови да се откажете от настоящото си гражданство, ако е възможно, освен ако не можете да се позовете на основание за освобождаване.

Освен това, въпреки че има изискване за възраст, е възможно вашите деца да се натурализират с вас при определени условия.

Задължителни документи

За да кандидатствате за холандско гражданство, трябва – освен валидно разрешение за пребиваване или друго доказателство за законно пребиваване – да притежавате валидна идентификация, като например паспорт. Трябва да се представи и акт за раждане от страната на произход. Изисква се също да се представи диплома за интеграция, друго доказателство за интеграция или доказателство за (частично) освобождаване или освобождаване от изискването за интеграция.

Общината ще използва Basisregistratie Personen (BRP), за да провери колко време действително сте живели в Холандия.

Поискайте

Заявление за натурализация се подава в общината. Трябва да сте готови да се откажете от настоящото си гражданство, ако е възможно – в случай на положително решение.

IND разполага с 12 месеца, за да вземе решение по вашата кандидатура. В писмото от IND ще бъде посочен срокът, в който те ще вземат решение по вашата кандидатура. Срокът за вземане на решение започва, когато заплатите таксата за кандидатстване. След получаване на положително решение трябва да се предприемат последващи стъпки за действително приемане на холандско гражданство. Ако решението е отрицателно, можете да възразите срещу решението в рамките на 6 седмици.

Опционална процедура

Възможно е да се придобие холандско гражданство по по-лесния и бърз начин, а именно по избор. За повече информация относно това, моля, вижте нашия блог относно процедурата за опции.

Контакти

Имате въпроси относно имиграционния закон или бихте искали да ви помогнем допълнително с вашата молба за натурализация? Тогава не се колебайте да се свържете с Айлин Селамет, адвокат в Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl или Руби ван Керсберген, адвокат в Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0)40-3690680.

Law & More