Отказ от работа - Изображение

Отказ от работа

Много е досадно, ако вашите инструкции не се следват от вашия служител. Например един служител, на когото не можете да разчитате, че ще се появи на работния етаж около уикенда или този, който смята, че вашият изряден дрес код не се отнася за него или нея. Ако това се случва многократно, може да бъде много разочароващо. За щастие законът предлага решение за това. И в двата случая, и в много други, може да ви бъде отказана работа. В тази статия обясняваме кога е така и какво можете да направите като работодател. Първо ще разгледаме какви инструкции можете да дадете вие ​​като работодател. След това ще обсъдим кои инструкции служителят може да откаже и кои, от друга страна, ще доведат до отказ от работа. Накрая ще обсъдим какви възможности имате като работодател за справяне с отказ от работа.

Какви указания можете да давате като работодател?

Като работодател имате право да инструктирате да насърчавате служителя да работи. По принцип вашият служител трябва да следва тези инструкции. Това произтича от властовите отношения между служителя и работодателя въз основа на трудовия договор. Това право на инструкции се прилага както за разпоредби, свързани с работата (напр. Работни задачи и разпоредби за облеклото), така и за насърчаване на добрия ред в компанията (например работно време, колегиални стандарти за поведение и изявления в социалните медии). Вашият служител е длъжен да следва тези инструкции, дори ако те не са видни от текста на трудовия договор. Ако той или тя не успее да го направи и упорито го прави, става въпрос за отказ от работа. Въпреки това тук се прилагат редица нюанси, които са обяснени по-долу.

Разумна мисия

Не трябва да се следва назначение от вас като работодател, ако е неразумно. Назначението е разумно, ако може да се разглежда като част от трудовия договор в контекста на добър служител. Например, молба за извънреден труд в магазин през натоварения коледен период може да бъде разумна задача, но не и ако води до работна седмица, по-голяма от 48 часа (което освен това е незаконно на основание раздел 24, подраздел 1 от Закона за труда). Дали възлагането е разумно и следователно отказът от работа зависи от обстоятелствата по случая и съответните интереси. Трябва да се вземат предвид възраженията на служителя и мотивите на работодателя да даде задачата. Ако може да се приеме, че служителят има спешна причина да откаже заданието, не става въпрос за отказ от работа.

Едностранно изменение на условията на труд

Освен това работодателят не може едностранно да променя условията на труд. Например заплатата или работното място. Всички промени винаги трябва да се правят след консултация със служителя. Изключение от това е, че в някои случаи е разрешено, ако е включено в трудовия договор или ако вие като работодател имате сериозен интерес от това. Ако имате някакви въпроси относно това, ние на Law & More са готови да ви отговорят вместо вас.

Кога служителят може да откаже вашите инструкции?

В допълнение към факта, че служителят може да откаже неразумно назначение и освен това не може едностранно да променя условията на труд, има и допълнителни задължения, произтичащи от изискванията за добър статут на служител и работодател. Те включват стандарти за здраве и безопасност. Например служителят трябва да вземе предвид физическото състояние на служителите в случай на бременност или неработоспособност, например. Работникът не може да иска от работник да следва инструкциите, които представляват риск за здравето му, и трябва да осигури безопасни условия на труд. Възраженията на съвестта също трябва да бъдат взети под внимание, при условие че работата може да се извърши в подходяща форма.

Обстоятелства по делото

Ако вашите инструкции отговарят на стандартите, описани по-горе и служителят продължава да ги отказва по постоянен начин, това представлява отказ от работа. Има някои често срещани случаи, в които въпросът е дали има отказ от работа. Например в случай на неработоспособност, (болест) отсъствие или служител, който не желае да изпълнява разумни задачи, защото те просто са извън редовните му задължения. Дали има отказ за работа силно зависи от обстоятелствата по случая и възраженията на вашия служител, така че е разумно да проявите известна предпазливост и да потърсите правен съвет, ако е необходимо. Това със сигурност се отнася, когато обмисляте последващи стъпки. Освен това, ако се съмнявате дали в действителност има неработоспособност, ако вашият служител откаже работа поради тази причина, винаги е важно да изчакате мнението на лекар по безопасност и безопасност на труда или лекар на компанията. Други случаи всъщност са много ясни случаи на отказ от работа. Например, ако в период на недостиг на персонал сте дали разрешение на служителя си да вземе почивка, ако той или тя могат да бъдат достигнати от клиенти, но впоследствие той или тя заминава на почивка в отдалечен район и е напълно недостижим.

Последици от отказ от работа

Ако вашият служител откаже работата си, вие като работодател естествено искате да се намесите възможно най-бързо, за да запазите авторитета си. В този случай е важно да се вземат подходящи мерки. Можете да наложите дисциплинарна мярка на служителя. Това може да включва издаване на официално предупреждение или задържане на заплащане за отказаното работно време. В случай на многократни откази за работа е възможно да се предприемат по-мащабни мерки като уволнение или обобщение уволнение. По принцип отказът от работа е спешна причина за уволнението.

Както прочетохте по-горе, въпросът кога има отказ за работа и какви подходящи мерки могат да бъдат предприети в този случай зависи до голяма степен от конкретните обстоятелства и споразумения, сключени между работодател и служител. Имате ли въпроси относно това? Моля свържете се Law & More. Нашият специализиран екип използва личен подход. Заедно с вас ще оценим вашите възможности. Въз основа на този анализ ще се радваме да ви посъветваме относно подходящите следващи стъпки. Ако това е необходимо, ние също ще ви дадем съвети и помощ по време на процедура.

Law & More