Примерно писмо за искане на заплата

Примерно писмо за искане на заплата

Когато сте полагали труд като служител, имате право на трудово възнаграждение. Условията около изплащането на заплатите се уреждат в трудовия договор. Ако работодателят не изплати заплатите (навреме), той е в забава и можете да подадете иск за заплати.

Кога да подадете иск за заплати?

Има няколко причини, поради които работодателят отказва да изплаща заплати. Първо, може да има неспособност на работодателя да плати. В този случай работодателят няма пари да изплаща заплати. Искът за заплати няма да бъде решение в този случай. По-добре е да подадете молба за фалит на работодателя в тази ситуация.

Освен това трудовият договор може да включва и клауза за изключване на заплатата. Това означава, че няма да ви бъдат заплатени часовете, които не сте работили. Тогава също не можете да поискате заплати за тези часове.

Основното правило при определяне дали може да се предяви иск за заплати е, че имате право на заплати в замяна на извършената работа. Ако не са изплатени заплати, искът за заплати вероятно ще успее.

Болест

Дори когато е болен, работодателят е длъжен (с изключение на дните на чакане) да продължи да изплаща заплатите. Това задължение се прилага за период до 2 години от 1e ден на съобщаване за болест. При това работодателят няма право да спира изплащането на заплати. Ако това се случи, можете да подадете иск за заплати. Тук обаче може да възникне изключение за първите два „болнични“ дни. Такъв е случаят, ако понятието „дни на изчакване“ е включено в трудовия договор или CAO. Това означава, че в първите 2 дни от съобщаването на болнични, работодателят не е длъжен да изплаща заплати. След това не можете да поискате заплати за тези 2 дни.

уволнение

Също така в случай на уволнение, работодателят е длъжен да продължи да изплаща заплатите до деня преди уволнението да влезе в сила. Това задължение важи и ако Вие като служител сте отстранени до датата на уволнението и следователно не извършвате никаква работа дотогава. Ако вашият работодател откаже да изплати трудово възнаграждение за периода до датата на уволнението, можете да подадете иск за трудово възнаграждение.

Примерно писмо за искане на заплата

Предвид горното, имате ли право на иск за трудово възнаграждение? Ако е така, първо се свържете с вашия работодател (по телефона) и попитайте дали все пак ще преведе заплатите. Все още ли не е платена просрочената сума? След това можете да изпратите писмо с искане за заплати до вашия работодател. В това писмо давате на вашия работодател (обикновено) 7 дни, за да изплати заплатите.

Имайте предвид, че ако не подадете иск в рамките на 5 години, за да поискате просрочени заплати, искът ще бъде погасен по давност! Така че е разумно да подадете иск за заплати навреме.

Можете да използвате нашето примерно писмо за тази цел:

Вашето име:

Адрес

Пощенски код и град

Да се

Име на работодателя

Адрес

Пощенски код и град

Относно: писмо с иск за заплати

Уважаеми г-н/г-жо [Име на работодателя],

От [дата на работа] съм нает от [име на компания] по трудов договор. Нает съм за [брой часове] на седмица на позиция [позиция].

С настоящото писмо Ви уведомявам, че към днешна дата не съм получил трудовото си възнаграждение за периода от [дата] да се [дата]. Поради тази причина ви изпращам молбата си за вземане на трудова заплата.

След като се свързахме по телефона, не продължихте с плащането. Съгласно трудовия договор заплатата трябва да е изплатена на [дата], но това не се е случило. Вие сте така [дни/месеци] в забава за плащане и просрочените заплати са нараснали до [размер].

Моля и при необходимост ви призовавам незабавно или най-късно до 7 дни от датата на настоящото писмо да преведете просрочената заплата на [номер на сметка] и да ми изпрати фишовете за заплати за [месец(а)].

В случай на неплащане в рамките на посочения период, претендирам за законното увеличение (раздел 7:625 от Гражданския кодекс) и законната лихва.

В очакване на вашия отговор,

[Твоето име]

[Подпис]

След като прочетете този блог, все още имате ли въпроси относно подаването на иск за заплати или въпроси относно процедурата за искане за заплати? Ако е така, моля свържете се с нас. Нашите адвокати по заетостта ще се радваме да ви помогнем!

Law & More