Клауза за неконкуренция: какво трябва да знаете?

Клауза за неконкуренция: какво трябва да знаете?

Клауза за неконкуренция, регламентирана в чл. 7: 653 от Гражданския кодекс на Холандия, е широкомащабно ограничение на свободата на избор на работа на служителя, което работодателят може да включи в трудов договор. В крайна сметка това позволява на работодателя да забрани на служителя да влезе в услугата на друга компания, независимо дали е в същия сектор, или дори да започне собствена фирма след края на трудовия договор. По този начин работодателят се опитва да защити интересите на компанията и да запази знанията и опита в компанията, така че те да не могат да бъдат използвани в друга работна среда или като самостоятелно заето лице. Подобна клауза може да има далечни последици за служителя. Подписали ли сте трудов договор, съдържащ клауза за неконкуренция? В този случай това не означава автоматично, че работодателят може да ви държи в съответствие с тази клауза. Законодателят е изготвил редица отправни точки и изходни маршрути, за да предотврати евентуални злоупотреби и несправедливи последици. В този блог обсъждаме какво трябва да знаете за клауза за неконкуриране.

Условия

На първо място е важно да се знае кога работодателят може да включи клауза за неконкуренция и по този начин кога е валидна. Клауза за неконкуренция е валидна само ако е договорена писмено с за възрастни служител, сключил трудов договор за неопределен срок (изключения запазени).

  1. Основният принцип е, че клауза за неконкуренция не може да бъде включена във временните трудови договори. Само в много изключителни случаи, когато има непреодолими бизнес интереси, които работодателят правилно мотивира, клауза за неконкуренция се допуска в трудовите договори за определен период от време. Без мотивация клаузата за неконкуренция е нищожна и ако служителят е на мнение, че мотивацията не е достатъчна, това може да бъде подадено в съда. Мотивацията трябва да бъде дадена при сключване на трудовия договор и не може да бъде дадена след това.
  2.  Освен това клаузата за неконкуренция трябва да се основава на чл. 7: 653 BW параграф 1 подб б, писмено (или по електронна поща). Идеята зад това е, че служителят тогава разбира последиците и важността и внимателно обмисля клаузата. Дори ако подписаният документ (например трудов договор) се отнася до приложена схема за условия на труд, част от която е клаузата, изискването е изпълнено, дори ако служителят не е подписал тази схема отделно. Клауза за неконкуренция, включена в Колективния трудов договор или в общите условия, не е правно валидна, освен ако не може да се приеме осведоменост и одобрение по току-що споменатия начин.
  3. Въпреки че млади хора на възраст от шестнадесет години могат да сключат трудов договор, служителят трябва да е на поне осемнадесет години, за да сключи валидна клауза за неконкуренция. 

Съдържание на клауза за конкуренция

Въпреки че всяка клауза за неконкуренция се различава в зависимост от сектора, ангажираните интереси и работодателя, има редица точки, които са включени в повечето клаузи за неконкуренция.

  • Продължителността. Често в клаузата е посочено колко години след забрана на фирмите за заетост, това често се свежда до 1 до 2 години. Ако е определен необоснован срок, това може да бъде модерирано от съдия.
  • Какво е забранено. Работодателят може да реши да задържи служител да работи за всички конкуренти, но може също така да посочи конкретни конкуренти или да посочи радиус или област, в която служителят може да не извършва подобна работа. Често се обяснява и какъв е характерът на работата, която може да не бъде изпълнена.
  • Последици от нарушаване на клаузата. Клаузата често съдържа и последиците от нарушаването на клаузата за неконкуренция. Това често включва глоба в определен размер. В много случаи се предвижда и наказание: сума, която трябва да се плаща всеки ден, когато служителят нарушава закона.

Унищожаване от съдията

Съдията е съгласно чл. 7: 653 от Нидерландския граждански кодекс, параграф 3, възможността за отмяна на клауза за неконкуренция изцяло или отчасти, ако тя води до необосновано неблагоприятно положение за служителя, което е несъразмерно с интересите на работодателя, който трябва да бъде защитен. Продължителността, площта, условията и размерът на глобата могат да бъдат модерирани от съдията. Това ще включва претегляне на интересите от съдията, което ще се различава в зависимост от ситуацията.

Обстоятелства, свързани с интересите на служителя които играят роля са фактори на пазара на труда, като например намаляване на възможностите на пазара на труда, но могат да се вземат предвид и личните обстоятелства.

Обстоятелства, свързани с интересите на работодателя които играят роля са специалните умения и качества на служителя и присъщата стойност на бизнес потока. На практика последното се свежда до въпроса дали бизнес потоците на компанията ще бъдат засегнати и подчертано се отбелязва, че клаузата за неконкуренция няма за цел да задържи служителите в компанията. „Самият факт, че даден служител е придобил знания и опит при изпълнението на длъжността си, не означава, че бизнес резултатите на работодателя са били засегнати, когато този служител е напуснал, нито когато този служител е заминал за конкурент. . ' (Hof Arnhem-Leeuwarden 24-09-2019, ECLI: NL: GHARL: 2019: 7739) Скоростта на бизнес потока е засегната, ако служителят е запознат със съществена търговска и технически значима информация или уникални работни процеси и стратегии и той може да използва това знания в полза на новия си работодател или например, когато служителят е имал толкова добър и интензивен контакт с клиентите, че те могат да преминат към него и по този начин към конкурента.

Продължителността на споразумението, което инициира прекратяването, и позицията на служителя при предишния работодател също се вземат предвид, когато съдът прецени валидността на клауза за неконкуренция.

Сериозно виновни действия

Клаузата за неконкуренция, съгласно чл. 7: 653 от Холандския граждански кодекс, параграф 4, не е валидно, ако прекратяването на трудовия договор се дължи на сериозно виновни действия или бездействия от страна на работодателя, това едва ли ще бъде така. Например съществуват сериозни виновни действия или пропуски, ако работодателят е виновен за дискриминация, не изпълнява задълженията за реинтеграция в случай на заболяване на служителя или виновно е обърнал недостатъчно внимание на безопасни и здравословни условия на труд.

Критерий на Брабант/Ван Уфелен

От решението Brabant/Uffelen стана ясно, че ако има съществена промяна в трудовото правоотношение, клаузата за неконкуренция трябва да бъде подписана отново, ако клаузата за неконкуренция в резултат на това стане по-обременяваща. При прилагане на критерия Брабант/Ван Уфелен се спазват следните условия:

  1. драстично;
  2. непредвидим;
  3. промяна;
  4. в резултат на което клаузата за неконкуренция стана по-обременяваща

„Драстичната промяна“ трябва да се тълкува широко и следователно не трябва да се отнася само до промяна във функцията. На практика обаче четвъртият критерий често не е изпълнен. Такъв е случаят например в случая, в който клаузата за неконкуренция гласи, че служителят няма право да работи за конкурент (ECLI: NL: GHARN: 2012: BX0494). Тъй като служителят е напреднал от механик до служител по продажбите през времето, когато е работил за компанията, клаузата е попречила на служителя повече поради смяната на работата, отколкото в момента на подписване. В крайна сметка възможностите на пазара на труда сега бяха много по -големи за служителя, отколкото преди като механик.

Тук е важно да се отбележи, че в много случаи клаузата за неконкуренция се анулира само частично, а именно доколкото тя е станала по-обременяваща в резултат на промяната на функцията.

Клауза за отношения

Клаузата за незаявяване е отделна от клаузата за неконкуренция, но е донякъде подобна на нея. В случай на клауза за нежелание, на служителя не е забранено да ходи на работа при конкурент след наемане, но да има контакт с клиентите и отношенията на компанията. Това предотвратява например служител да избяга с клиенти, с които е успял да изгради определени отношения по време на своята работа, или да се свърже с благоприятни доставчици, когато стартира собствен бизнес. Условията на случай на конкуренция, обсъдени по-горе, се прилагат и за клауза за незаявяване. Следователно клауза за незаявяване е валидна само ако е договорена писмено с за възрастни служител, сключил трудов договор за неопределен срок от време.

Подписали ли сте клауза за неконкуренция и искате или имате нова работа? Моля свържете се Law & More. Нашите адвокати са експерти в областта на трудовото право и с удоволствие ще ви помогнат.

Law & More