Останете в брачния дом по време на и след развода

Останете в брачния дом по време на и след развода

На кого е позволено да остане в брачния дом по време и след развода?

След като съпрузите са решили да се разведат, често се оказва, че вече не е възможно да продължат да живеят заедно под един покрив в брачния дом. За да се избегне ненужното напрежение, една от страните ще трябва да напусне. Съпрузите често успяват да сключат споразумения за това заедно, но какви са възможностите, ако това не е възможно?

Използване на брачния дом по време на производството за развод

Ако процедурата за развод все още не е приключила в съда, могат да бъдат поискани временни мерки в отделни производства. Временното разпореждане е вид спешна процедура, при която се постановява решение за продължителността на бракоразводното производство. Една от разпоредбите, които могат да бъдат поискани, е изключителното използване на брачния дом. След това съдията може да реши, че изключителното използване на брачното жилище е предоставено на един от съпрузите и че другият съпруг вече не е разрешен да влиза в дома.

Понякога и двамата съпрузи могат да поискат изключителна употреба на брачния дом. В такъв случай съдията ще претегли интересите и ще определи на тази основа кой има най-голямо право и интерес да получи ползването на жилището. Решението на съда ще вземе предвид всички обстоятелства по случая. Например: кой има най-добрите възможности да остане временно някъде другаде, който се грижи за децата, е един от партньорите за работата му, свързана с къщата, има ли специални съоръжения в къщата за инвалиди и т.н. След съдът е взел решение, съпругът, на когото не е предоставено правото на ползване, трябва да напусне къщата. На този съпруг не е разрешено да влиза в брачния дом след това без разрешение.

Гнездене на птици

На практика все по-често се случва съдиите да избират метода на птица. Това означава, че децата на страните остават в къщата и родителите на свой ред остават в брачния дом. Родителите могат да се споразумеят за уговорка за посещение, в която дните на грижи за децата са разделени. Тогава родителите могат да определят въз основа на уговорката за посещение кой ще остане в семейния дом, кога и кой трябва да остане на друго място в тези дни. Предимство на гнезденето на птици е, че децата ще имат възможно най-тиха ситуация, защото ще имат фиксирана база. Ще бъде по-лесно и двамата съпрузи да намерят дом за себе си, вместо дом за цялото семейство.

Използване на брачния дом след развода

Понякога може да се случи разводът да е произнесен, но страните все още продължават да обсъждат на кого е позволено да живее в брачния дом, докато окончателно не се раздели. В този случай например страната, която е живяла в къщата, когато разводът е бил регистриран в регистрите за гражданско състояние, може да подаде молба до съда, за да му бъде разрешено да продължи да живее в тази къща за период от шест месеца, с изключение друг бивш съпруг. Страната, която може да продължи да използва съпружеския дом, в повечето случаи трябва да плати такса за настаняване на заминаващата страна. Периодът от шест месеца започва от момента, в който разводът е регистриран в регистрите за гражданско състояние. В края на този период и двамата съпрузи по принцип имат право да ползват брачния дом отново. Ако след този период от шест месеца къщата все още се дели, страните могат да поискат от кантоналния съдия да се произнесе относно използването на къщата.

Какво се случва със собствеността на къщата след развода?

В контекста на развода страните ще трябва да се споразумеят и за разделянето на къщата, ако имат общата собственост на къщата. В този случай домът може да бъде разпределен на една от страните или продаден на трета страна. Важно е да се постигнат добри споразумения относно цената за продажба или поглъщане, разделянето на излишната стойност, носеща остатъчния дълг и освобождаването от солидарна отговорност за ипотечния дълг. Ако не можете да постигнете споразумение заедно, можете също да се обърнете към съда с молба да разделите къщата на някоя от страните или да определите, че къщата трябва да бъде продадена. Ако живеете заедно в имот под наем, можете да поискате от съдията да предостави правото на наем на имота на една от страните.

Участвате ли в развод и провеждате ли дискусия относно използването на брачния дом? След това, разбира се, можете да се свържете с нашия офис. Нашите опитни юристи ще се радват да ви предоставят съвет.

Law & More