Какво е съдимост?

Какво е съдимост?

Нарушили ли сте правилата за корона и глобени ли сте? Тогава доскоро рискувахте да имате криминално досие. Глобите за корона продължават да съществуват, но вече няма бележка в съдимостта. Защо съдимостите са били такъв трън в очите на Камарата на представителите и те са избрали да премахнат тази мярка?

Какво е съдимост?

Новини

Ако нарушите закона, можете да получите криминално досие. Съдимост се нарича още „извлечение от съдебна документация“. Това е преглед на регистрираните престъпления в системата на съдебната документация. Тук е важна разликата между престъпленията и престъпленията. Ако сте извършили престъпление, то винаги ще бъде в наказателното ви досие. Ако сте извършили нарушение, това също е възможно, но не винаги трябва да е така. Нарушенията са леки нарушения. Престъпленията могат да бъдат регистрирани, когато са наказани с присъда над 100 EUR, уволнение или глоба над 100 EUR. Престъпленията са по-сериозни престъпления, като кражба, убийство и изнасилване. Глобите за корона също са наказателни решения, надвишаващи 100 евро. Поради това досега в съдебната документация беше отбелязано, когато беше наложена глоба за корона. През юли броят на глобите беше повече от 15 000. Министър Граперхаус от Министерството на правосъдието и сигурността настоя за това, след като самият той получи глоба и следователно криминално досие за неспазване на правилата за короната на собствената си сватба.

Последствия

Криминалните досиета могат да имат голямо въздействие върху нарушителите. Когато кандидатствате за работа, понякога се кандидатства за VOG (Сертификат за добро поведение). Това е декларация, която показва, че вашето поведение не представлява възражение срещу изпълнението на определена задача или позиция в обществото. Съдимост може да означава, че не получавате VOG. В този случай вече нямате право да упражнявате някаква професия, като например адвокат, учител или съдебен изпълнител. Понякога може да бъде отказана виза или разрешение за пребиваване. Застрахователна компания също може да ви попита дали имате криминално досие, когато кандидатствате за застраховка. В такъв случай вие сте длъжни да кажете истината. Поради съдимостта може да не получите застраховка.

Достъп и съхранение на криминални данни

Не знаете ли дали имате криминално досие? Можете да получите достъп до криминалното си досие, като изпратите писмо или имейл до Службата за съдебна информация (Justid). Justid е част от Министерството на правосъдието и сигурността. Ако не сте съгласни с това, което е в съдебното ви досие, можете да кандидатствате за промяна. Това се нарича искане за корекция. Това искане трябва да бъде подадено във фронт офиса на Justid. Ще получите писмено решение по искането в рамките на четири седмици. Определени периоди на съхранение се прилагат за съдебните данни за престъпленията от съдимостта. Законът определя колко дълго тази информация трябва да съществува. Тези периоди са по-кратки за престъпления, отколкото за престъпления. В случай на наказателно решение, например в случай на глоба за корона, данните ще бъдат изтрити 5 години след пълното плащане на глобата.

Свържете се с адвокат

Тъй като съдимостта има такива големи последици, разумно е да се свържете с адвокат възможно най-скоро, ако например сте получили коронафин или сте извършили престъпление. В действителност може да има определен период от време, в който да се подаде възражение пред прокурора. Понякога може да изглежда по-лесно просто да платите глоба или да се съобразите с общественополезен труд, например в случай на наказателно решение. Въпреки това е по-добре ситуацията да бъде оценена от адвокат. В крайна сметка прокурорът също може да направи грешки или да установи неправомерна вина. Освен това прокурорът или съдията понякога могат да бъдат по-снизходителни от длъжностното лице, което е наложило глобата или е записало нарушението. Адвокатът може да провери дали глобата е оправдана и може да ви уведоми дали е добро решение за обжалване. Адвокатът може да напише възражението и да помогне на съдията, ако е необходимо.

Имате ли въпроси по горната тема или бихте искали да знаете какво можем да направим за вас? Моля, не се колебайте да се свържете с адвокатите на адрес Law & More за повече информация. Дори и да не сте сигурни дали имате нужда от адвокат. Нашите експерти и специализирани адвокати в областта на наказателното право ще се радват да ви помогнат.

Law & More