Законово индексиране на издръжка 2023 Изображение

Законова индексация на издръжка 2023

Всяка година правителството увеличава размера на издръжката с определен процент. Това се нарича индексиране на издръжката. Увеличението зависи от средното увеличение на заплатите в Холандия. Индексирането на издръжката на дете и партньор има за цел да коригира увеличението на заплатите и разходите за живот. Министърът на правосъдието определя процента. Министърът определя законоустановения процент на индексиране, индексиране на издръжката по стандартите на Трема за следващата година.

Процентът на индексация за 2023 г. е определен на 3.4%. Това означава, че от 1 януари 2023 г. размерът на дължимата издръжка ще бъде увеличен с 3.4%. Платецът на издръжката трябва сам да осъществи това увеличение.

Всеки платец на издръжка е задължен по закон да прилага това увеличение. Дори ако заплатите ви не са се увеличили или разходите ви са се увеличили, вие сте длъжни да използвате индексацията на издръжката. Ако не платите увеличението, вашият бивш партньор може да поиска сумата. Задължението за индексиране на издръжката важи както за издръжката на детето, така и на партньора. Дори ако не сте се споразумели за това в родителския план и/или договора за развод и/или съдебната заповед не споменава индексиране, индексирането се прилага по силата на закона. Само в случаите, когато законното индексиране на издръжката на дете и съпруг е изрично изключено със споразумение или съдебно разпореждане, тя не трябва да се плаща.

Индексацията на издръжката за 2023 г. се изчислява самостоятелно

Изчислявате индексирането на издръжката на партньора и детето, както следва: текуща сума на издръжката/100 x индексирания процент 2023 + текуща сума на издръжката. Пример: да предположим, че сумата на издръжката на текущия партньор е 300 евро, а новата сума на издръжката след индексацията е (300/100) x 3.4 + 300 = 310.20 евро.

В предходни години не е прилагана индексация?

Вие ли плащате издръжка? Тогава би било най-добре, ако вие сами винаги следите внимателно индексирането на издръжката. Няма да получите известие за това и сумата няма да бъде коригирана автоматично. Ако не го индексирате ежегодно, вашият бивш партньор може да поиска обратно индексирането до пет години. Тогава включените суми могат да бъдат значителни. Съветваме ви да изчислите новия размер на издръжката и да се уверите, че плащате новата сума на издръжката на вашия бивш партньор или деца до 1 януари 2023 г.

Имате ли въпроси относно законовата индексация на издръжката или събирането на просрочени издръжки? Или искате размерът на издръжката да бъде определен или променен? Моля, свържете се с нашите адвокати по семейно право.

Law & More