Задължения на работодателя и работника... изображение

Задължения на работодателя и служителя...

Задължения на работодателя и служителя съгласно Закона за условията на труд

Каквато и работа да вършите, основният принцип в Холандия е, че всеки трябва да може да работи безопасно и здравословно. Визията зад тази предпоставка е, че работата не трябва да води до физически или психически заболявания и изобщо до смърт в резултат. Този принцип е гарантиран на практика от Закона за условията на труд. Следователно този акт е насочен към насърчаване на добрите условия на труд и предотвратяване на болести и неработоспособност на служителите. Вие работодател ли сте? В този случай грижата за здравословна и безопасна работна среда в съответствие със Закона за условията на труд по принцип зависи от вас. Във вашата компания не само трябва да има достатъчно знания за здравословна и безопасна работа, но също така трябва да се спазват насоките на Закона за условията на труд, за да се предотврати ненужна опасност за служителите. Служител ли сте? В този случай от вас се очакват и няколко неща в контекста на здравословна и безопасна работна среда.

Задължения на служителя

Съгласно Закона за условията на труд, работодателят отговаря в крайна сметка за условията на труд заедно със своя служител. Следователно като служител трябва да допринесете за създаването на здравословно и безопасно работно място. По-конкретно, като служител, с оглед на Закона за условията на труд, вие сте длъжни:

  • да използва правилно работното оборудване и опасните вещества;
  • да не променя и / или премахва защитите на работното оборудване;
  • да използва правилно личните предпазни средства / помощни средства, предоставени от работодателя, и да ги съхранява на подходящото място;
  • да си сътрудничат в организирана информация и инструкции;
  • да информира работодателя за наблюдаваните рискове за здравето и безопасността във фирмата;
  • да подпомага работодателя и други експертни лица (като служител по превенцията), ако е необходимо, при изпълнение на задълженията им.

Накратко, трябва да се държите отговорно като служител. Правите това, като използвате условията на труд по безопасен начин и като изпълнявате работата си по безопасен начин, така че да не застрашавате себе си и другите.

Задължения на работодателя

За да можете да осигурите здравословна и безопасна работна среда, вие като работодател трябва да следвате политика, насочена към възможно най-добрите условия на труд. Законът за условията на труд дава насоки за тази политика и условията на труд, които я спазват. Например политиката за условията на труд при всички случаи трябва да се състои от a инвентаризация и оценка на риска (RI&E). Като работодател трябва да посочите писмено кои рискове крие работата за вашите служители, как тези рискове за здравето и безопасността се разглеждат във вашата компания и кои рискове под формата на трудови злополуки вече са възникнали. A служител по превенцията ви помага да съставите инвентаризация и оценка на риска и дава съвети за добра политика за здраве и безопасност. Всяка компания трябва да назначи поне един такъв служител по превенцията. Това не трябва да е някой извън компанията. Наемате ли 25 или по-малко служители? Тогава можете сами да действате като служител по превенцията.

Един от рисковете, с които може да се сблъска всяка компания, в която работят служители, е отсъствието от работа. Съгласно Закона за условията на труд, вие като работодател трябва да имате a политика за отсъствие от болест. Как вие като работодател се справяте с отсъствията, когато това се случва във вашата компания? Трябва да запишете отговора на този въпрос по ясен, адекватен начин. Въпреки това, за да се намали шансът за реализиране на такъв риск, препоръчително е да имате периодичен трудов здравен преглед (PAGO) извършвани във вашата компания. По време на такъв преглед фирменият лекар прави опис дали имате проблеми със здравето поради работа. Участието в подобни изследвания не е задължително за вашия служител, но може да бъде много полезно и да допринесе за здравословен и жизненоважен кръг от служители.

Освен това, за да предотвратите други непредвидени рискове, трябва да назначите вътрешен екип за реагиране при извънредни ситуации (BHV). Служител на компанията за спешно реагиране е обучен да извежда служителите и клиентите на безопасно място при спешни случаи и следователно ще допринесе за безопасността на вашата компания. Можете сами да определите кои и колко хора ще назначите като служител за спешно реагиране. Това важи и за начина, по който ще се осъществи аварийно реагиране на компанията. Трябва обаче да вземете предвид размера на вашата компания.

Мониторинг и спазване

Въпреки приложимите закони и разпоредби, все още в Холандия всяка година се случват трудови злополуки, които лесно биха могли да бъдат предотвратени от работодателя или служителя. Самото съществуване на Закона за условията на труд не винаги изглежда достатъчно, за да гарантира принципа, че всеки трябва да може да работи безопасно и здравословно. Ето защо Инспекторатът SZW проверява дали работодателите, но и дали служителите спазват правилата за здравословна, безопасна и честна работа. Съгласно Закона за условията на труд Инспекторатът може да започне разследване, когато е настъпила авария или когато работен съвет или синдикат го поиска. Освен това инспекторатът има широкообхватни правомощия и сътрудничеството в това разследване е задължително. Ако Инспекторатът установи нарушение на Закона за условията на труд, спирането на работата може да доведе до голяма глоба или престъпление / икономическо престъпление. За да предотвратите подобни мащабни мерки, препоръчително е вие ​​като работодател, но и като служител да спазвате всички задължения на Закона за условията на труд.

Имате ли въпроси относно този блог? След това се свържете Law & More. Нашите адвокати са експерти в областта на трудовото право и с удоволствие ще Ви предоставят съвети.

Law & More