Да станеш холандски гражданин по-рано чрез процедура по избор

Да станеш холандски гражданин по-рано чрез процедура по избор

Оставаш в Холандия и много ти харесва. Следователно може да пожелаете да приемете холандско гражданство. Възможно е да станете холандец чрез натурализация или по избор. Можете да кандидатствате за холандско гражданство по-бързо чрез процедурата за избор; освен това разходите за тази процедура са значително по-ниски. От друга страна, опционната процедура предполага по-строги изисквания. В този блог можете да прочетете дали отговаряте на тези изисквания и кои подкрепящи документи са необходими за успешен резултат.

Предвид сложния характер на производството е препоръчително да наемете адвокат, който да ви преведе през процеса и да се съсредоточи върху вашата конкретна и индивидуална ситуация. 

Условия

Можете да кандидатствате за холандско гражданство по желание в следните случаи:

  • Вие сте пълнолетен, роден в Холандия и живеете в Холандия от раждането си. Вие също така притежавате валидно разрешение за пребиваване.
  • Вие сте родени в Холандия и нямате гражданство. Живеете в Холандия с валидно разрешение за пребиваване поне три последователни години.
  • Вие сте живели в Холандия от деня, в който сте навършили четири години, винаги сте имали валидно разрешение за пребиваване и все още притежавате валидно разрешение за пребиваване.
  • Вие сте бивш нидерландски гражданин и сте живели в Холандия поне една година с валидно разрешение за постоянно или срочно пребиваване с невременна цел на пребиваване. Моля, имайте предвид, че ако вашето гражданство някога е било отнето, защото сте се отказали от него, не можете да кандидатствате за опция.
  • Вие сте женени за холандски гражданин от поне три години или имате регистрирано партньорство с холандски гражданин от поне три години. Вашият брак или регистрирано партньорство е непрекъснато със същия холандски гражданин и сте живели непрекъснато в Холандия с валидно разрешение за пребиваване в продължение на най-малко 15 години.
  • Вие сте на 65 или повече години и сте живели в Кралство Нидерландия непрекъснато най-малко 15 години с валидно разрешение за пребиваване непосредствено преди потвърждението за придобиване на холандско гражданство.

Ако сте родени, осиновени или женени преди 1 януари 1985 г., има още три отделни случая, чрез които можете да кандидатствате за холандско гражданство по избор:

  • Вие сте родени преди 1 януари 1985 г. от холандска майка. Вашият баща не е имал холандско гражданство по време на вашето раждане.
  • Бяхте осиновен като непълнолетен преди 1 януари 1985 г. от жена, която имаше холандско гражданство по това време.

Били сте омъжена за мъж, който не е холандец, преди 1 януари 1985 г. и в резултат на това сте загубили холандското си гражданство. Ако наскоро сте се развели, ще направите изявление за опцията в рамките на една година след прекратяването на брака. Не е необходимо да пребивавате в Холандия, за да направите тази декларация.

Ако не попадате в нито една от горните категории, най-вероятно не отговаряте на условията за процеса на опцията.

Поискайте

Кандидатстването за холандско гражданство по избор се извършва в общината. За да направите това, трябва да имате валидна идентификация и акт за раждане от вашата страна на произход. Трябва също да имате валидно разрешение за пребиваване или друго доказателство за законно пребиваване. В общината трябва да декларирате, че ще направите декларацията за ангажимент на церемонията по придобиване на холандско гражданство. С това вие декларирате, че знаете, че законите на Кралство Нидерландия ще се прилагат и за вас. Освен това в повечето случаи ще трябва да се откажете от текущото си гражданство, освен ако не можете да се позовете на основание за освобождаване.

Контакти

Имате въпроси относно имиграционното законодателство или искате да ви помогнем допълнително с вашата процедура по избор? Тогава не се колебайте да се свържете с г-н Айлин Селамет, адвокат в Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl или г-н Руби ван Керсберген, адвокат в Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0)40-3690680.

Law & More