Всичко за споразумението за печалба

Всичко за споразумението за печалба

Има много неща, които трябва да имате предвид при продажбата на бизнес. Един от най-важните и най-трудните елементи често е продажната цена. Тук преговорите могат да затънат например, защото купувачът не е готов да плати достатъчно или не е в състояние да получи достатъчно финансиране. Едно от решенията, които могат да бъдат предложени за това, е споразумението за споразумение за печалба. Това е споразумение, при което купувачът плаща част от покупната цена само след постигане на един или повече конкретни резултати в рамките на определен период от време след датата на сделката. Подобно споразумение също изглежда подходящо да бъде договорено, ако стойността на компанията варира и поради това е трудно да се установи изкупна цена. В допълнение, това може да бъде средство за балансиране на разпределението на риска по сделката. Дали обаче е разумно да се съгласим за схема за печалба, силно зависи от конкретните обстоятелства в случая и от начина на изготвяне на тази схема за печалба. В тази статия ще ви разкажем повече за споразумението за печалба и на какво трябва да обърнете внимание.

Всичко за споразумението за печалба

Условия

По този начин при схема за печалба цената се поддържа ниска по време на самата продажба и ако са изпълнени редица условия в рамките на определен период от време (обикновено 2-5 години), купувачът трябва да плати останалата сума. Тези условия могат да бъдат финансови или нефинансови. Финансовите условия включват определяне на минимален финансов резултат (известен като етапи). Нефинансовите условия включват например, че продавачът или определен ключов служител ще продължи да работи за компанията за определен период след прехвърлянето. Може да се измислят и конкретни цели като получаване на определен пазарен дял или лиценз. Много е важно условията да бъдат изготвени възможно най-точно (например по отношение на счетоводството: начинът, по който се изчисляват резултатите). В крайна сметка това често е предмет на по-късна дискусия. Следователно споразумението за печалба често предвижда и други условия в допълнение към целите и периода, като например как купувачът трябва да действа в рамките на периода, договорености за спорове, механизми за контрол, задължения за информация и как трябва да бъде изплатена печалбата .

Задължение

Съветът често е да бъдете внимателни при договаряне на споразумение за печалба. Визията на купувача и продавача може да се различава значително. Купувачът често има по-дългосрочна визия от продавача, тъй като последният иска да постигне максимална печалба в края на срока. Освен това може да възникне различие в мнението между купувача и продавача, ако последният продължи да работи във фирмата. Следователно, при споразумение за печелене, купувачът обикновено има задължение да гарантира, че на продавача ще бъде изплатена тази максимална печалба. Тъй като обхватът на задължението за най-добри усилия зависи от договореното между страните, важно е да се постигнат ясни споразумения за това. Ако купувачът се провали в усилията си, продавачът може да търси купувача отговорност с размера на щетите, които му липсват, тъй като купувачът не е положил достатъчно усилия.

Предимства и недостатъци

Както е описано по-горе, споразумение за печалба може да съдържа някои подводни камъни. Това обаче не означава, че няма полза и за двете страни. Например, често е по-лесно за купувача да осигури финансиране по споразумение за печалба поради изграждането на ниска покупна цена с последващо плащане. В допълнение, цената на печалба често е подходяща, тъй като отразява стойността на бизнеса. И накрая, може да е хубаво, че бившият собственик все още участва в бизнеса със своя опит, въпреки че това също може да предизвика конфликт. Най-големият недостатък на споразумението за печалба е, че след това често възникват спорове относно тълкуването. В допълнение, купувачът може също да направи избори, които да повлияят отрицателно на целите в рамките на задължението му за усилие. Този недостатък подчертава още повече значението на доброто договорно споразумение.

Тъй като е толкова важно да организирате правилно печалба, винаги можете да се свържете Law & More с вашите въпроси. Нашите адвокати са специализирани в областта на сливанията и придобиванията и с удоволствие ще Ви помогнат. Ние можем да ви помогнем в преговорите и с удоволствие ще разгледаме с вас дали споразумението за печалба е добър вариант за продажбата на вашата компания. Ако случаят е такъв, ще се радваме да ви съдействаме при законовото оформяне на вашите желания. Вече стигнахте ли до спор относно споразумение за печалба? В този случай ще се радваме да ви съдействаме с посредничеството или съдействието при всякакви съдебни производства.

Law & More