Бърз развод: как го правите?

Бърз развод: как го правите?

Разводът почти винаги е емоционално трудно събитие. Въпреки това, как протича разводът, може да има голямо значение. В идеалния случай всеки би искал разводът да приключи възможно най-бързо. Но как го правиш?

Съвет 1: Предотвратете споровете с бившия си партньор

Най-важният съвет, когато става въпрос за бърз развод, е да избягвате спорове с бившия си партньор. В повечето случаи се губи много време в битки помежду си. Ако бившите партньори общуват добре помежду си и контролират емоциите си до известна степен, разводът може да протече значително по-бързо. Това не само спестява много време и енергия, прекарани в битка помежду си, но също така означава, че съдебните процедури около развод протичат по-бързо.

Съвет 2: Вижте заедно адвоката

Когато бившите партньори могат да сключат споразумения, те могат съвместно да наемат един адвокат. По този начин и двамата нямате нужда от собствен адвокат, но общият адвокат може да включи уговорките относно развода в договора за развод от съвместния адвокат. Това избягва двойните разходи и спестява много време. В крайна сметка, ако има съвместна молба за развод, не е нужно да се обръщате към съда. От друга страна, това е случаят, когато и двете страни наемат свой собствен адвокат.

Освен това има редица неща, които вие и вашият бивш партньор можете да подготвите, преди да наемете адвокат, за да спестите още повече време и пари:

  • Обсъдете предварително с бившия си партньор какви договорености правите и ги напишете на хартия. По този начин не е необходимо някои от проблемите да се обсъждат надълго и нашироко с адвоката и адвокатът трябва само да включи тези споразумения в споразумението за развод;
  • Вече можете да направите опис на стоките за разделяне. Мислете не само за притежанията, но и за всякакви дългове;
  • Уредете всичко възможно по отношение на имота, като нотариус, ипотека, оценка и евентуално закупуване на нов дом.

Съвет 3: Медиация

Ако не успеете да постигнете споразумение за развода с бившия си партньор, разумно е да повикате медиатор. Задачата на медиатора при развод е да ръководи разговора между вас и бившия ви партньор като безпристрастна трета страна. Чрез медиацията се търсят решения, с които и двете страни могат да се съгласят. Това означава, че не сте от двете страни на оградата, а работите заедно за разрешаване на конфликти и постигане на разумни споразумения. Когато намерите решение заедно, медиаторът ще изложи направените договорености на хартия. След това вие и вашият бивш партньор можете да се консултирате с адвокат, който след това може да включи споразуменията в завета за развод.

Law & More